1994 YILINDA SASON İLÇESİNİN HEYBELİ (TANZÊ) KÖYÜNDEKİ OLAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Tarih: 21.11.2013 | Okunma Sayısı: 3848
 
          Batman’a bağlı Sason İlçesinin Heybeli (Tanzê) Köyüne, 24.02.1994 tarihinde ağır silahlarla yapılan saldırı sonucunda 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve 17 vatandaşımız da yaralanmıştır. Olay,  kayıtlara PKK saldırısı olarak geçmiş ve failleri henüz yakalanamamıştır.

 

Batman Barosu olarak meydana gelen olayın vahim sonuçları olmasına rağmen zamanaşımına mahkûm edilmiş olması nedeni ile faili meçhul cinayetleri araştırmaya yönelik sürdürdüğümüz çalışmalarda bu olaya yönelmiş bulunmaktayız. Bu çalışmalarımız neticesinde olayın tanıkları ve müştekilerinin etkin olarak araştırılmamış olmasından dolayı dinlenemedikleri bilgisine ulaşılmıştır. 8 tanık ve 1 müştekinin beyanına göre 24.02.1994 tarihinde Tanzê Köyünde herhangi bir çatışmanın olmadığı, atışların Karakol istikametinden geldiği, olaydan birkaç gün öncesinde Karakol Komutanı ile Köy İmamının tartıştığı, tartışmanın Karakol Komutanının “görüşürüz” demesi ile son bulduğu, saldırıda yapılan ilk atışların İmamın evine yönelik olduğu, saldırıda tank ve benzeri ağır silahların kullanıldığı bu nedenlerle saldırının bu tartışmayla bağlantılı olabileceği bilgisine ulaşılmıştır.

 

         Benzer olayların zamanaşımına uğramadan gerekli soruşturmanın etkin biçimde gerçekleştirilmesi toplum vicdanını az da olsa rahatlatacağı ve adalete olan inancını arttıracağı kuşkusuzdur. Baromuza mensup meslektaşlarımızın yoğun uğraşları ile edindikleri bu bilgiler, soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı ile paylaşılması üzerine, Savcılık makamı olaya dair bilgi ve görgüleri bulunan müşteki ve tanıkların dinlenmesi için gerekli talimatları vermiş, Sason ilçesinde müşteki ve üç tanığın Batman’da da beş tanığın beyan ve ifadeleri alınmıştır.  Söz konusu olayın takipçisi olacağız.
 
 
19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.