5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.04.2013 | Okunma Sayısı: 3057

 

 

BASINA ve KAMUOYUNA

 

5 Nisan 1958 yılında İzmir’de toplanan Baro Başkanları her yıl 5 Nisan tarihinin Avukatlar Günü olarak kutlanmasına karar vermiş ve o tarihten bu yana da bugün Avukatlar günü olarak kutlanmaktadır.

 

Gün vesilesiyle tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutlar, meslektaşlarımız ve yurttaşların yargıdan kaynaklı sorunlarına da kısaca değinmek isteriz.

 

Yargının kurucu unsuru olduğu kanunlarda açıkça yer alan avukatların kanunlardan kaynaklanan hak ve yetkilerini kullanamadığı zamanları yaşıyoruz. Bir baro teşekkül edecek sayıda meslektaşımız, Kandıra F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yargılamasının bitmesini tutuklu olarak beklemektedir. Artık Türkiye’de 79 Baro dışında bir de ‘Kandıra Barosu’ gerçeği ile yaşıyoruz. Salt mesleklerini ifa etmekten ötürü ve neredeyse tüm mesailerini adliyelerde geçiren avukatların böylesi kitlesel tutuklamalara maruz kalması tarihimizde bir ilktir.

           

Savunma kurumunun ve adaletin tesis edilmesinin güvencesi olan avukatların toplumun tamamınca tepkiyle karşılanan yargılama ve tutuklamalara konu olması toplumdaki adalet duygusunu ve hukuka inancı zedelemektedir. Elbette demokratik hukuk devletlerinde kimseye yargısal muafiyet tanınamaz ve bu yönde muafiyet doğuran düzenlemeler yapılamaz. Ancak savunma görevini ifa eden avukatların soruşturma ve tutuklu yargılamalara maruz bırakılması her şeyden önce hukuk devleti ilkesini ve daha da önemlisi yurttaşların mahkemeler nezdinde hak arama özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Avukatların görevlerini iktidarın baskı ve tacizlerine maruz kalmadan ifa etmesi mesleğin olmazsa olmazıdır. Bu husus evrensel insan hakları belgelerinde ve yasalarda da yerini almakla, insanlığın kabul ettiği ortak bir ilke haline gelmiştir. Bu ilkelerin Türkiye’de de tam olarak uygulanması başlıca dileğimizdir.

 

Diğer yandan Batman ilinde çeşitli tarihlerde yapılan ve ancak izinsiz gösteri suçu olarak nitelenebilecek eylemlerin başkaca bir kanun maddesini ihlal etmemesine rağmen yargının bu durumu Türk Ceza Kanunu’nun 220. Maddesi ve Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde görerek yurttaşları ağır hapis cezaları ile cezalandırdığı bilinmektedir. Terörle Mücadele Kanunu yürürlüğe girdiği 1991 yılından beri Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki sicili ile uluslararası insan hakları örgütleri nezdindeki saygınlığını zedelemekten başka bir işlev görmemiştir. Bu nedenle yargı paketlerinin de yargıdaki teamülleri değiştirmediği gerçeğinden hareketle, sorunun Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun 220. Maddesinin kaldırılması ile aşılacağı kanaatindeyiz.

 

Kürt sorununun çözülmesi ile ilgili silahlı yöntemin devredışı bırakılması konusunda, savunma makamı ve Barolar olarak sorunun diyalog yoluyla tartışılması ve çözülmesi sürecini desteklediğimizi defalarca ifade etmiştik. Ancak, barış sürecinin de mesleklerini ifa ederken tutuklanan avukatlar serbest bırakılmazsa eksik kalacağını belirtmek isteriz. Bu itibarla tüm Batman kamuoyunun yakından bildiği barışçıl kimliği ile tanınan Av. Mehdi Öztüzün’ün bir an önce aramıza döneceğini temenni ediyoruz. Çünkü Mehdi Öztüzün’süz bir barış eksik bir barıştır.

 

Bu duygu ve düşüncelerle tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutlarız.

 

Saygılarımızla.05.04.2013

 

Batman Barosu Başkanlığı

 
 
 
 
 
 
23.11.2024
AV. ABDULHAMİT ÇAKAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.