ANADİL GÜNÜ PANELİ YAPILDI
Tarih: 22.02.2019 | Okunma Sayısı: 1682

ANADİL GÜNÜ PANELİ YAPILDI

21 Şubat Dünya Anadil günü münasebetiyle Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Batman  Ahmedi Hani İnanç ve kültür derneği tarafından düzenlenen Anadil Günü Paneli Baromuz Av. Tahir Elçi Konferans Salonunda yapıldı.

Panelde; Av. Nuri MEHMETOĞLU, Av. Mehmet Emin AKTAR ve Mele Hüseyin GÜNDÜZ (ÊSÎ) sunum yaptılar.

Av. Nuri MEHMETOĞLU, sunumunda dil ve anadilin ne olduğu ve önemini anlatarak 21 şubatın nasıl ve neden Dünya anadil günü olarak belirlendiğini, UNESCO’nun dünya anadil günü etkinlikleri ve dünyada kaybolan ve kaybolmaya yüz tutan anadilleri ile ilgili bilgiler verdi.

Av. Mehmet Emin AKTAR da; Türkiye Cumhuriyeti anayasası ve yasalarında anadili uygulamaları ve anadil eğitimine dair düzenlemeler ile uluslararası belgelerdeki genel durumu özetleyerek anlattı,

Mele Hüseyin GÜNDÜZ (ÊSÎ) de Anadile İnsani ve İslami bakışı anlatarak anlatılanların aksine İslam inancının anadilleri yoketmeye değil korumaya dönük olduğu ve anadillerin inkarının ve engellenmesinin hem dine aykırı olduğu hem de gayri insani olduğunu belirtti.

Anadili paneli, sunumların ardından konukların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

Baro Başkanımız Abdulhamit Çakan panel sunucularına plaket takdim etti.