ARABULUCULUK KURUMU UYGULAMAYA GEÇİYOR
Tarih: 2.07.2013 | Okunma Sayısı: 3212

Arabuluculuk Kurumu Uygulamaya Geçiyor

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun uygulamaya ilişkin maddeleri 22.06.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anılan Kanunun

20. Maddesine göre Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın Arabulucular siciline kaydedilebilmek için;

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olmak,

c) Tam ehliyetli olmak,

ç) Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak,

d) Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Bakanlıkça yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olmak gerekir.

Arabuluculuk eğitimleri ekteki ilgili yönetmeliğe göre asgari 36 saati teorik ve 12 saati uygulamalı olmak üzere 48 saattir.

İlgili yönetmeliğe göre yazılı sınav, yılda iki kez, uygulamalı sınav ise yazılı sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapılır. Uygulamalı sınava

katılacaklar yazılı sınavın sonucuna göre belirlenir. Sınavların yapılacağı yer, tarih ve saat Daire Başkanlığınca belirlenir.

Arabulucu, sicile kayıt tarihinden itibaren faaliyetine başlayabilir.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın şu ana kadar eğitim izni verdiği kuruluşların listesi şu linktedir:

Arabuluculuk Ücret Tarifesi de ekte sunulmakla, konuyu meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.