BASINA ve KAMUOYUNA
Adaleti hedefleyen çağdaş hukuk devleti; insanın insan olmasından ileri gelen, temel insan hak ve özgürlüklerine dayanır.
Çağdaş evrensel ilkeler çerçevesinde temel insan hak ve özgürlüklerini güvenceye alan, yasama ve yürütme gücünü hukuki olma açısından denetleyen ve bu denetleme ile devlete hukuk devleti özelliği kazandıran güç yargıdır. Yargının üstlendiği dengenin sağlanması için olmazsa olmaz ilke de yargının bağımsız ve tarafsız olmasıdır.
Bağımsız ve tarafsız yargı ile hak ve adaletin gerçekleştirilmesinin zorunlu unsurlarından iddia ve karar mekanizması ile avukatlar tarafından yerine getirilen bağımsız, eşit ve güçlü savunmadır. İnsanlık tarihin her döneminde yargılamalar, mahkemeler ve hakimler varolmuştur ancak adil bir yargılama güçlü savunmanın olabildiği yer ve zamanlarda mümkün olabilmiştir.
Savunma makamı olan avukatın; olmadığı yada yeterli derecede önem verilmediği, bağımsız, güçlü, etkili olmadığı sistem ve yönetimlerde hak, hukuk, adalet, adil yargılanma ve hukuk devletinden söz edilemez. Bu nedenle; çağdaş hukuk düzenlemeleri ile günümüzde hayatımızı yakından etkileyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ilkeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında savunma ve avukat önemli bir yer tutar.
Tüm ilerleme ve yasal düzenlemelere rağmen, ne yazık ki evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde ve çağdaş hukuk devletine yaraşır düzeyde, hakim-savcı-avukat eşitliğinin sağlanamadığı, yargılama ve yargı sistemi kurulamadığından, avukatlar yargıda yeterince etkili olamamaktadır.
Bütün olumsuzluklara rağmen; avukat, bağımsız hareket edip, bağımsız ve hak temelli düşünebilen, sorgulayan, araştıran, kendine güvenen, sorumluluğunu bilen, onurlu, etik değerler ve meslek ilkelerine bağlı, insan hak ve özgürlüklerini koruyarak hukukun üstünlüğü için çalışan, savunma görevini yaparken de hiçbir otoriteden korkmayan kişidir.
Avukatlar; çağdaş demokratik bir hukuk devletinin oluşturulması ve korunması için, kendi sorunları veya müvekkillerinin sorunlarının çözümünü yanında, toplumun sorunlarını da araştırır ve çözümü için gayret eder. Bu bağlamda; çeşitli nedenlerle yıllardır olağan hukuk ilkelerinde gösterilen sapmaların bir an önce sonlandırılması ve evrensel hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmesini talep etmekte ve bağımsız yargı ve bağımsız savunma ile hukuk devletine ulaşmaya yönelik hareket ve söylemlerimizi sürdüreceğiz.
Avukat-Hakim-Savcı arasındaki dış görüntü itibariyle eşitsizlik, hakim ve savcıların kamu gücüne dayanarak avukatlardan ve halktan kendilerini soyutlamaları, kendilerini kapılar arkasına kapatarak görüşme kabul etmemeleri adalete olan inancı zedelemektedir. Kolluk güçlerinin adaletin ve yargının asli unsuru olan Avukatları dışlayıcı tavır ve davranışları devam etmekte, avukatın dolayısı ile bağımsız savunmanın yargının bir kurucu unsuru olduğu gerçeğini halen içselleştirememektedirler.
Hızla artan Hukuk Fakülteleri ve bu fakültelerideki eğitim kalitesizliği ile avukat ünvanının sınavsız ve çok kolay elde edilmesi de avukatlık mesleğinin niteliğinin düşmesi sonucunu doğurmaktadır. Bunun için de savunma ve yargının güçlendirilmesi için başta avukatlık sınavı olmak üzere gerekli adımların ivedilikle atılması gelmektedir.
Bağımsız yargı ve savunma ile demokratik hukuk devletine inanan ve savunan bir baro olarak, savunma hakkına saygının sağlandığı, mesleğimizin onur ve saygınlığının korunduğu, adil ve demokratik bir toplum dileğiyle tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarız.
BATMAN BAROSU