BAROMUZ KADIN HAKLARI KOMİSUYONU ÖZGECAN&S217;IN KATLEDİLMESİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Tarih: 16.02.2015 | Okunma Sayısı: 2092

 

Mersin Tarsus’ta üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, 12 Şubat 2015 tarihinde Mersin’de bindiği minibüste tecavüze uğramış, yakılarak öldürülmüş ve dereye atılmıştır.
 
Türkiye'de tecavüz, cinsel istismar da dahil olmak üzere kadına yönelik şiddetin güç geçtikçe arttığına, kadın cinayetlerinin önlenmesinde hiçbir şekilde yol alınamadığına, uluslararası düzenlemelerin uygulanmadığına ve durumun giderek kötüleştiğine tanık oluyoruz.Yıl ve ay bazında Türkiye'de kadına yönelik şiddetin istatistiksel boyutu hukuk devletlerinde asla kabullenilemeyecek bir durum hepimizin gözleri önündedir. Bu sonuçların toplumsal cinsiyetçi  zihniyetlerin politika olarak dayatılması ve bu söylemlerin bilinçli olarak ön plana çıkarılmasıyla doğrudan alakası olduğunu biliyoruz. Toplumsal cinsiyetçi bakışı yok etmeyi sağlamak için bütüncül politikalar üretilmedikçe, failler caydırıcı bir şekilde cezalandırılmadıkça ve toplumda yükselen kadına yönelik  şiddet kültürüne karşı önlem alınmadıkça bu sorunun çözülemeyeceğine inanıyoruz.
 

 Türkiye’de gelmiş geçmiş tüm hükümetler, bugüne dek kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin bir çok uluslararası sözleşmeye imza koymuş olmalarına karşın bu sözleşmelerin gereğini yapmamakta, zaman içinde çıkarılan bazı yasaların, genelgelerin yaşama geçirilmesine katkıda bulunmamakta, gereken ilgi ve çabayı göstermemektedir. Diğer taraftan, kadın hakları konusunda yasal düzeyde önemli adımlar atılmış olmakla birlikte “kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete ilişkin” veriler kadın cinayetlerinin arttığını göstermektedir.

Şiddetin son bulması  eğitimin, yargının, kolluk kuvvetlerinin, medyanın kısacası tüm toplumun yapılanmasında etkisi olan ‘ataerkil’ sistemin, meşruiyet kazandırdığı ‘erkek üstünlüğü inanışına dayanan cinsiyetler arası eşitsizlik’ anlayışını yıkacak uygulamalar,çabalar ve düzenlemelerle mümkündür. .

Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak aşağıda belirttiğimiz çözüm önerileri OLMAZSA OLMAZ diyoruz:

1) Özgecan Aslan'ı katleden faillerin Türk Ceza Kanunu’nun öngördüğü en ağır yaptırımla cezalandırılmasını istiyoruz. Soruşturma ve kovuşturma  sürecinin hukuka uygun biçimde yürütülmesini talep ediyor, bu ve benzeri olayların tekrar etmemesi için tüm ilgili kurumları acilen sorumluluk almaya davet ediyoruz. 

2) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumları;  acil harekete geçmeye ve bu süreçte kadın hakları ve kadına yönelik şiddet konularında deneyim sahibi sivil toplum kuruluşlarını dikkate almaya çağırıyoruz. 6284 Sayılı Kanunun daha işlevsel bir yapıya sahip olması gerektiğine dikkat çekiyoruz.

3) Kadına yönelik şiddetle mücadelede ve kadınların güçlendirilmesinde İstanbul Sözleşmesi ve CEDAW Sözleşmesi başta olmak üzere Türkiye’nin kabul ettiği/onayladığı ilgili uluslararası sözleşme ve belgelerin gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurguluyoruz.

 
 
 
22.11.2024
AV. ABDULHAMİT ÇAKAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.