BAROMUZ YAŞAM HAKKI İÇİN YÜRÜDÜ
Tarih: 10.05.2024 | Okunma Sayısı: 330

 

23 Nisan 2024 tarihinde yaşanan trafik cinayetinin meydana geldiği ve Batman genelindeki yaya üst geçitleri ile trafikteki diğer problemlere dikkat çekmek amacıyla baromuzca adliye önünden olay yerine kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe baromuz mensubu avukatlar cübbeleriyle katıldı.

 

Olay yerinde evladını yitiren meslektaşımız Av. Serhat Günenç kısa bir konuşma yaparak trafik cinayetlerinin bir daha yaşanmaması için yetkililerin önlem alması çağrısında bulundu. Daha sonra Baro Başkanımız Av. Erkan Şenses basın açıklaması yaparak olay mahali ve ilimiz genelinde yaya üst geçitlerinin uluslararası standartlara kavuşturulması ve trafikte yaya odaklı bir anlayışın oluşturulması gerektiğini belirtti.

 

Basın açıklamasında sonra olay yerine çiçekler bırakılarak hayatını kaybeden Berfin anıldı.

 

 

 

 

 KAMU KAYNAKLARINI İNSAN YAŞAMI VE REFAHI İÇİN KULLANIN!

 

“İnsana ve topluma ilişkin hiçbir sorun

adaletin denetimi dışında kalamaz”Av. Prof. Dr. Faruk Erem

 

23 Nisan 2024 tarihinde meydana gelen trafik cinayetinde Berfin, Elif ve Zelal isimli kızlarımız ağır bir şekilde yaralanmış, 7 Mayıs 2024 tarihinde ise Berfin iki haftalık yaşam mücadelesini kaybederek hepimizi tarifi imkansız bir acıya boğmuştur.Berfin kızımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz. Elif ve Zelal kızlarımızın yaşam mücadelesine sımsıkı sarılacağına dair umudumuzu bir an olsun yitirmeden kendilerine acil şifalar diliyoruz.

Kırmızı ışık yanarken, yaya geçidinde meydana gelen olayı, sürücünün hız sınırlarını aştığını da göz önünde bulundurduğumuzda, trafik kazası olarak nitelendirmek mümkün değildir. Bu olay göz göre göre cinayet ve cinayete teşebbüstür.

Elim olayın gerçekleştiği mahal olan alışveriş merkezininönü araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu ve trafik kazalarının sık yaşandığı bir bölgedir. Daha önce de aynı bölgede birçok kaza yaşanmış, birçok vatandaşımız yaralanmış ve maalesef bazı vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu mevkide gerçekleşen en trajik kazalardan biri de 2021 yılında yaşanmış, kazada çocuk arabasındaki 2 ve 3 yaşlarındaki çocuklarını kurtarmak için insan üstü bir çaba gösteren Songül Şengül isimli yurttaşımız yaşamını yitirmişti. Kazadan sonra bu mevkide bulunan yaya üst geçidine asansör yapılacağı dönemin il yöneticileri tarafından ifade edilmesine rağmen henüz bu yönlü bir çalışma yapılmamıştır. Bunun yerine kazadan sonra ilgili yere trafik lambası ve yaya geçidi yapılması tercih edilmiştir. Ancak gelinen noktada bu tedbirin kazaların önünü alamadığı acı bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Yaşam hakkı diğer tüm haklara erişimin ön koşulu olan çekirdek haklardandır. Yaşam hakkıyla yakından ilgili olan bir diğer hak ise sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkıdır. Bu hakların bir gereği olarak tüm insanların güven içinde oldukları, sağlıklı, temiz ve insan onuruna yaraşır bir kentte yaşama hakları bulunmaktadır. Tüm kamusal aktörlerin yaşam hakkı ile sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkının korunmasına yönelik ulusal ve uluslararası mevzuattan kaynaklı pozitif yükümlükleri bulunmaktadır. Bu yükümlülükler kapsamında tüm yaşam alanlarının öncellikle insan hayatı, onuru ve refahı gözetilerek kurgulanması, bu alanlarda insan hayatını tehlikeye sokan risklerin en aza indirilmesi için gerekli kamusal yatırımların yapılması gerekmektedir. Kentsel yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olan trafikte de insan odaklı bir yaklaşım tercih edilmeli, yaya güvenliği için bütün tedbirler alınmalıdır.

Yaya üst geçitleri, taşıt trafiğine açık yollarda yayalar için ulaşımda sürekliliği güvenli bir şekilde sağlayan ulaşım yapıları olarak tanımlanmaktadır. Uluslararası standartlara göre üst geçitlerde merdiven yerine eğimi %8'i geçmeyen rampalar tercih edilmelidir. Engelliler ve tüm yayaların kullanımına uygun rampa yapılamaması durumunda dikey asansör veya yürüyen merdiven yapılmalıdır. Gerek olayın yaşandığı yerdeki, gerekse de Batman’daki diğer yaya üst geçitlerinin hiçbirinde rampa veya asansörün bulunmaması kent trafiğinde insan yaşamının önemsenmediğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Kent genelindeki üst geçitlerin hepsinde eğimi dik olan merdivenler yapılmıştır. Bundan dolayı yayalar yaya geçitlerini daha az tercih etmekte, yaşlılar, engelli bireyler ve pusetli ebeveynler ise yaya geçitlerini hiç kullanamamaktadır. Bu durum kent genelinde yaşam hakkı için ciddi bir risk teşkil etmektedir. Gerekli tedbirlerin alınarak yaya üstgeçitlerinin uluslararası standartlara göre dizayn edilmesi hayati önem arz etmektedir.

Batman Barosu olarak sorumluluk bölgelerine göre Karayolları Genel Müdürlüğü, Batman Valiliği, Batman Belediyesi ve Batman İl Trafik Komisyonu’nun en kısa sürede yaya üst geçitlerinde gerekli değişiklikleri yaparak insan yaşamı odaklı bir kent trafiği oluşturmasını, Batman il merkezi içindeki hız sınırlarını yeniden gözden geçirmesini talep eder, sürücülerimizin ise trafik kuralları ve yol işaretlerine harfiyen uymasının yaşam hakkının korunması için insani, vicdani ve kanuni bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak isteriz.

 

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.