BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 6.01.2014 | Okunma Sayısı: 2535

 

 
Basına ve Kamuoyuna

                                                                                                                 06.01.2014

 

            Kişi özgürlüğünün sınırlanması anlamına gelen tutuklamanın bir tedbir olduğu ve bu nedenle tutukluluğun bir cezaya dönüşmemesi gerektiği kuşkusuzdur. Yasada tutukluluğa ilişkin süreler için üst sınır belirlenmiştir. Ancak bu üst sınırların zorlanarak sonuna kadar kullanılması yasanın ve hukukun amacına aykırıdır.

 

             Kamuoyunca da yakından takip edildiği üzere, Anayasa Mahkemesi, yargı pratiği haline gelmiş olan uzun tutukluluk sürelerine ilişkin uygulamanın ihlal anlamına geleceğine hükmederek,  insan haklarını esas alan, temel hak ve hürriyetler konusunda özgürlükçü yorum ve gerekçelerle uzun süredir tutuklu bulunan vekillerin tahliyesinin yolunu açan kararlara imza atmıştır.

 

 

 

             Gerek tahliye edilen vekillerin yargılandığı davalar, gerekse de son dönemde yargıya dair tartışmalarla, neredeyse yargıya hiçbir güvenin kalmadığı bir dönemde, Anayasa Mahkemesinin kararlarındaki özgürlükçü hukuki yaklaşım toplumda adalete olan inancı bir nebze olsun canlı tutmuştur.  Yargılamanın adil,  etkili ve hızlı yürüyebilmesi için Anayasa Mahkemesine başvuru mekanizması bugün için ciddi bir güvence haline gelmiştir.

              

           Anayasa Mahkemesine başvurusu neticesinde tahliyelerine karar verilen kişilerin milletvekili olması nedeniyle, kamuoyu hem başvuruları hem de tahliyeleri yakından takip etmişti. Ancak tıpkı milletvekilleri gibi seçilmiş olan ve aynı suçlama ile dört yılı aşkın bir süredir Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay da tutuklu olarak yargılanmaktadır.

 

            Sayın Nejdet Atalay, 70 binin üzerinde seçmenin tercihi ile başkanlık koltuğuna oturmuş,  görevini kısa bir süre yürüttükten hemen sonra tutuklanmıştır. Uzun tutukluluk süresi ile bireysel olarak kişisel hakları haleldar olan Sayın Nejdet Atalay’ın yanı sıra kendisine oy veren seçmenlerin ve hatta bir bütün olarak Batman halkının da hukuku zedelenmiştir. Anayasa Mahkemesinin vekillerin uzun tutukluluk süresi nedeniyle kişi özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki kararında;

 

            Tutuklu kişinin özgürlüğünün ihlal edilmiş olması, seçilme ve temsil hakkı ile yargılamanın tutuklu sürdürülmesindeki kamu yararı arasında makul bir dengenin gözetilmediği,  tutuklunun kamu görevini yerine getiremediği gerekçelerinin tamamı Sayın Nejdet Atalay’ın durumu için de geçerlidir.

 

            Bugün itibariyle meslektaşlarımız tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru neticesinde, daha önceki ihlal kararlarında belirtilen gerekçelerin yanı sıra Anayasanın 19/7 maddesinde düzenlenen kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, 67. Maddesinde düzenlenen seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ve 10. Maddesinde düzenlenen kanun önünde eşitlik hakkı gereği ihlal yönünde karar çıkacağını umuyoruz.

                                                                                                          Saygılarımızla,

                                                       Batman Barosu Başkanlığı  
19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.