BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 28.03.2020 | Okunma Sayısı: 987

BASINA VE KAMUOYUNA

 

                28.3.2020tarih ve 2324 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı hakkında; 29.3.2020 tarih ve 31083 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelikle avukatların, hükümlü durumda bulunan  kişilerin avukat ile görüşmeleri konusunda yeni düzenlemeler getirilmiştir. Yayımlanan ve yasal düzenlemelere aykırı bulduğumuz Yönetmelikle ilgili Batman Barosunun Görüşleri aşağıda kamuoyuna sunulmuştur.

                Yukarıda belirtilen yönetmelikle yapılan düzenlemeler, savunma hakkının kısıtlanmasına yönelik bir düzenlemedir. Düzenlenen yönetmelik olağanüstü hal koşullarını çağrıştırmakta olup, kişilerin savunma hakkını açık bir şekilde kısıtlayan, avukatın avukatlık mesleğinden kaynaklanan hak ve yetkilerini ortadan kaldıran bir düzenlemedir. Bu hali ile düzenlenen yönetmelik yasal dayanaklarından uzaktır. Yasayla avukata tanınan haklar yönetmelikle alınmıştır. Bu hali ile Yönetmelik temelini teşkil eden CMK. Yasasına, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ifadesini bulunan “Adil Yargılanma Hakkı”nın açık bir şekilde ihlali mahiyetindedir.  Bu yönetmelikle İnsanların en temel hakkı olan savunma hakkına ağır bir darbe indiren bir düzenleme olup, kabul edilemez.

                Düzenleme Hukuk Devleti ilkelerine açık bir aykırılık oluşturmaktadır. Hukuka uygunluk Hukuk Devleti ilkelerinin en temel özelliklerinden biridir. Hukuka uygunluk;  İnsan Hakları alanında yapılmış olan uluslararası düzenlemeler, Anayasa,  yasalar ile örtüşme halinde var sayılır.

                Aramanın koşulları ve Avukatın evraklarının aranması CMK. Yasasında belirlenmiş bulunmaktadır. Cezaevinde bir kişi ile görüşen avukatın, görüşmesi savunma hakkı kapsamında hukuki koruma altında olup, savunma hakkının bir parçasıdır. Bu hak yasalara aykırı, keyfi şekilde düzenlenemez. Hukuk böyle bir düzenlemeyi korumaz. 1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatın üzerinin aranamayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu hakka avukatın yanında bulunan eşyası içinde geçerlidir. Yargı mensupları sınıflandırması içinde bulunan Avukatlar, Hakimler, Savcıların üzerlerinin aranmaması ile ilgili düzenlemeler, Yargı mensuplarının şahısları ile ilgili düzenlemeler değildir. Bu haklar, bu görevleri  icra eden kişilerin, görevlerini ifa ederken hiçbir baskı, korku ve endişe altında kalmaksızın görevlerini ifa etmeleri ile ilgili düzenlemeler olup, temelini uluslararası hukuk tan alır.

                Düzenlemenin terör suçları ile ilgili olması, yasaya aykırı düzenlemeye meşruluk kazandırmaz. Savunma hakkını ortadan kaldırıcı mahiyette bulunduğumuz,Uluslararası mevzuat ile yasal mevzuatımıza aykırı düzenlemenin daha fazla hak kaybına sebebiyet verilmeden derhal kaldırılmasını kamu oyuna saygıyla sunarız.

                                                                                                                            

                                                                                                                             Batman Barosu Başkanlığı

21.11.2024
AV. ABDULHAMİT ÇAKAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.