Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Kapsamında Yapılan Saha Çalışmaları Ve Basın Açıklaması
Tarih: 25.11.2013 | Okunma Sayısı: 3145


BASINA VE KAMUOYUNA

 

25 Kasım günü dünyanın her yerinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak anılır. 1999 yılından bu yana da her yıl 25 Kasım tarihi kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve kadınlar arasında birlik, mücadele ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla çok çeşitli etkinliklere sahne olmaktadır.

Ancak bilinmelidir ki; aslolan şiddet uygulanmasından sonra bir takım müdahalelerin yapılması değil, ŞİDDETİN UYGULANMASININ ÖNÜNE GEÇİLMESİDİR. Bu konuda, olayın mağduru olan kadınlar eğitilmekte, şiddete uğradıktan sonra nerelere müracaat edecekleri, haklarının neler olduğu gibi bilgiler verilmektedir. Unutulmamalıdır ki şiddeti uygulayan genelde erkektir. Kanaatimizce erkeğin bu konuda eğitilip, bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu eğitim sadece alınacak cezaların anlatılmasından ibaret olmamalıdır. Erkek, bu olayın yanlışlığını idrak etmeli, tam bir kararlılıkla ve inanarak bundan vazgeçmelidir.

Bu nedenle Batman Barosu kadın Hakları komisyonu olarak Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla bir takım öneri ve taleplerimiz bulunmaktadır. Şiddetin önlenmesi ve kadının mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla;

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yazılı ve görsel basına da büyük görev düşmektedir. Medya, kadına yönelik şiddet ve tecavüz haberlerini kamuoyuna aktarırken, haber dilini doğru kullanmalı, etik değerlere uymalı, tecavüzün içerdiği şiddeti arka plana atmamalıdır. Basının, suçu işleyen erkeğe değil, mağdur kadının özelliklerine odaklanması şiddetin sorumlusunun mağdur olduğu biçiminde bir yanılsama yaratabilmektedir. Buna dikkat edilmelidir.

 

            Kadına karşı şiddet, insan hakları ihlalidir, işkencedir. Kadın mağdurlar da işkence mağdurları gibi aynı duyguları yaşamakta, aynı travmalardan geçmektedir. Bu nedenle işkence ve kadına karşı şiddet, yasal mevzuatımızda tanım olarak aynı kategoride ele alınmalıdır.  Kadına yönelik ekonomik ve psikolojik şiddetin ortadan kaldırılmasının bir adımı olarak, evde ve tarlada çalışan kadınların, ulusal hesaplara dâhil edilmeleri için sigortalı yapılması ve emeğinin görünür kılınması gerekmektedir.

 

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ancak nesillere verilecek doğru bir eğitimle mümkün olacaktır. Toplumun bu konunun hassasiyeti konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği tartışılmaz bir gerçektir. Bundan dolayı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarımızda; "cinsiyet eşitsizliği ve kadına karşı şiddet" konusunun müfredata eklenerek ayrı bir ders olarak verilmesi gerekmektedir.

 

Belediyelerinde ilçe nüfusu ile orantılı bir şekilde ihtiyacı karşılayacak kadın danışma merkezi ve sığınma evi açılması için derhal harekete geçmesi gerekmektedir.

Toplumda şiddet konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratmak için okulda, ailede, kamu kurum ve kuruluşlarında, askerlikte, özel sektörde kadın hakları ve aile içi şiddet ve şiddeti önleme konusunda bilgilendirme toplantılarının yapılması gerekmektedir.

 

Kadına yönelik şiddetin sadece kadının sorunu olmadığı, toplum sağlığını yakından ilgilendiren bir sorun olduğu kabul edilmesi, kalıcı çözüm için kararlı bir devlet politikasının uygulanması gerekmektedir.

Cezaevinde kalan kadınlar ve çocuklar pek çok sorunları bulunmaktadır. Cezaevinde görev yapan personelin kadın ve çocuk hakları konusunda bilinçlendirilmesini ve kadın cezaevlerinin özel sorunlarının kadın odaklı bakış açısıyla giderilmesi gerekmektedir.

Evlilik yaşı 18 olmalıdır. 18 yaşından küçük herkes çocuktur. Cinsel suçlar evli kadına karşı işlendiğinde kadının şikâyetine tabi olmamalıdır. Yargıtay tarafından cinsel suçların uzlaşma kapsamına alınması, çocuk gelinler sorununu çözümsüz hale getirecektir.

Şiddet önleme ve izleme merkezlerinin kuruluşu ve işleyişi hakkındaki yönetmeliklerin sivil toplum kurulularının tespitleri de dikkate alınarak eksiksiz olarak düzenlenmesi, eğitim almış avukatların görevlendirilmesi ve aksaklıkları önleyici düzenlemeler yapılarak uygulamaya geçilmesi gerekmektedir.

 

Bu konuda alınması gerekli en elzem tedbirlerin bunlar olduğu kanaatiyle, tedbirlerin alınması amacıyla ilgili birimlerin derhal harekete geçmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak 25 Kasım Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününün ruhuna uygun olarak kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için bir başlangıç olmasını diliyoruz.



                                                           BATMAN BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

 
 
 
 
 
 
 
 
  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.