BATMAN BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 7.03.2014 | Okunma Sayısı: 3321
Değerli Basın Mensupları;
Ne yazık ki 8 Mart KADINLARIN 1857 yılında başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları uğruna can verdiği gündür.
Şimdilerde ise 8 Mart kadın sorunlarına çözüm önerilerinin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin bir kez daha dile getirildiği; birleşmiş milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.
Maalesef ki yöremizde hala kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri hala engellenmekte, yoksulluğa mahkûm kılınmaktadır. . Evde gördükleri işler görünmediği gibi, bu emekleri karşılıksız ve sosyal güvencesiz kalmaktadır. Kadına neredeyse Özel Mülkiyet hakkının dahi tanınmadığı yöremizde birçok kadın miras hakkından dahi pay alamamaktadır. Bunun sadece yöremize özgü olmadığı neredeyse tüm Dünya Kadınlarının aynı eşitsizlikle mücadele içinde olduğunu görmekteyiz. 
Medeni Kanunda Aile reisi kavramı kaldırıldığı halde ailenin finansal kaynaklarını hale erkek kontrol altında tutmakta, kadının ne kadar para harcayacağına dahi erkek karar vermektedir. Kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar geliri dahi olmayan kadının maruz kaldığı ekonomik, psikolojik, fiziksel şiddet ve tacizin boyutu maalesef ki günden güne artmaktadır.
Kadınlar, Dünya nüfusun un  %  50 sini, yeryüzündeki toplam işgücünün üçte ikisini oluşturur. Ancak kadınlar dünya gelirinin % 10 unun almakta ve dünyanın tüm mal varlığının %.1 ine sahip bulunmaktadır.
 Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı şiddet bir insan hakları ihlalidir, münferit değil, sistematiktir. Bu nedenler, engellenmesi de ancak sistemli ve etkin bir mücadele ile gerçekleşebilir.
12 YAŞINDA EVLENDİRİLEN 13 YAŞINDA ANNE OLAN 14 YAŞINDA ÖLEN ÇOCUKLARIN ÜLKESİNDE YAŞIYORUZ. Çocuklarımızın kaderi bu olmamalı. Çocuk hakları insan haklarının somut içeriğini oluşturur. Çocuk gelinler sorunu, yoksulluk, ataerkil zihniyet, çok çocuklu aile yapısı, kadının eğitimsizliği, kadının statüsünün düşüklüğü, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı gibi çok yönlü nedenlerden kaynaklanmaktadır. “Çocuk gelin’’,  ‘’Çocuk Anne’’ olgusunu beraberinde getirmekte, erken yaşta evlilikler kız çocuklarının cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını ihale etmekte ve anne-bebek ölümlerine yol açmaktadır.
 Daha kendi ayakları üzerinde duramayan bir çocuktan çocuklar doğurmasını, onları besleyip büyütmesini bekleyerek birçok çocuğu öldürdük. Daha kendine bakamayacak bir çocuktan bir evliliği yürütmesini isteyerek öldürdük. Kendisi daha çocukluğunu yaşamadan, çocuğunun ölmesini yaşamasına sebep olarak öldürdük.

 
 
Bu nedenle Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak;
Bu sorunun ve daha nicelerinin önüne geçilebilmesi için 
 Evlilik yaşı 18 yaşın doldurulması koşuluna bağlanması gerektiği kanaatindeyiz. Ayrıca TCK da cinsel istismar mağduru çocuk yaşı 15 yaştan 18 ‘e çıkarılmalı. 
Çocuğa karşı işlenen suçlara verilecek cezalarda haksız tahrik indirimi yapılmamalıdır. 
Çocuk gelinler sorunu her yönüyle ele alınmalı, kız çocukların eğitimi, okula devamları, istihdama katılımları desteklenmeli ülkemizde sürdürülebilir kalkınmanın etkin bireyleri haline gelmeleri sağlanmalıdır.
Eşitliğin sağlanması için harcanan çabaya karşı, gerçek demokrasinin temel kriteri olan kadın-erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesi gerekirken; kadın sorunlarının görmezden gelinmesine kadın sorunlarının çözümü için kurulmuş olan kurumların, TBMM kadın erkek fırsat eşitliği komisyonunun (KEFEK) kaldırılmasına yönelik girişimlere son verilmelidir. 
İnsan hakları evrensel bildirgesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan kadının insan haklarını tanımak ve geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek; uluslararası kuruluşların siyasi iktidarların ve devletlerin olduğu kadar, medyanın, toplumun, hepimizin sorumluluğundadır. 
Batman da geçtiğimiz 8 Mart tarihinden bu yana 634 kadına yönelik şiddet başvurusu bulunmaktadır. Sadece 1 Ocak 2014 tarihinden bu yana 110 kadın mahkemeden koruma talebinde bulunmuştur.  Ayrıca Mahkeme kayıtları incelendiğinde bir gün içerisinde 14 adet koruma kararının alındığı hususu dikkat çekmektedir. Bir gün içerisinde 14 kadının şiddete maruz kalması nedeniyle mahkemeye başvurduğu vahim tablo karşısında acil önlem alınmalıdır. Bu şiddetin ve eşitsizliğin önüne geçmek maksadıyla alınması gerekli tedbirlerin alınması amacıyla ilgili birimlerin derhal harekete geçmesi gerektiği kanaatindeyiz. 
Bu kapsamda şiddetin bir nebze dahi olsa önünü kesmek amacıyla Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak Şiddete uğrayan veya uğraması muhtemel kadınların yanında olduğumuzu göstermek amacıyla 8 Mart Haftası etkinlikleri olarak; 
Şiddetin önlenmesi maksadıyla başvuru merkezlerini gösteren bir farkındalık çalışması olan ıslak mendiller hazırlayarak kahvelere, restoranlara dağıttık.
Cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlü kadınları ziyaret ederek kadın olmalarından kaynaklı yaşadıkları sıkıntıları görüştük.
Batman Belediyesi başkan adaylarını ziyaret ederek Batmanda eksikliğinin sıkıntılara yol açtığına inandığımız Kadın sığınma evinin açılması hususunda taahhüt aldık.
Batman İl Emniyet Müdürü ile görüşerek şiddet mağduru kadınların karakol başvurularında daha özverili olunması hususunda desteklerini beklediğimiz ifade ettik, ayrıca mağdur kadınların ifadeleri esnasında hukuki yardımda bulunabileceğimizi ifade ettik.
Batman Valiliği Kadın Konuk evinde bulunan kadınları ziyaret ederek, kendilerinin yanında olduğumuzu hukuki süreçlerine her türlü katkı sağlamaya hazır olduğumuzu dile getirdik.
KAMER ile ortak proje yürüterek kırsal kesimde bulunan kadınlara hukuki bilinçlendirme konusunda destek sağlamaya başladık.
6284 sayılı yasa kapsamında yapılan tüm başvuruları inceleyerek raporla çalışması hazırladık.
Ülkemizin ve dünyamızın daha eşitlikçi, daha yaşanılabilir hale gelmesi için erkeklerle yan yana çalışmayı hedefleyen biz kadınlar; eşitliği, özgürlüğü, hakça bir yaşamı, onurlu çalışmayı eğitim sağlık ve sosyal güvenlik hakkında eşit bir şekilde yararlanmayı savunmaya devam edeceğiz.
Birlik dayanışma ve mücadele günü olan 8 Martta da bütün dünya ve ülkemiz kadınlarının Dünya Kadınlar Gününü Kutluyor; kadınların birey ve vatandaş olarak haklarının korunması yolunda yürüme azminde olduğumuzu basına ve kamuoyuna duyuruyoruz. 

BATMAN BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU
 
 
 
 
 
 
 
22.12.2024
AV. ABDULHAMİT ÇAKAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.