BATMAN BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 20.03.2021 | Okunma Sayısı: 750

BATMAN BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASI

Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak,her geçen gün kadın cinayetlerinin,tacizin,tecavüzün,istismarın, kadına yönelik şiddettin artması karşısında yönetenlerin daha fazla çaba sarfetmesini talep ederken; İstanbul sözleşmesinin,gece yarısı alınan bir kararla feshedilmek istenilmiştir. Anayasanın 90.ve 104.maddesini ihlal edecek şekilde temel hak ve özgürlükler alanında kararnamelerle değişiklik yaparak Kadınlara yönelik Şiddet  ve Aile içi şiddettin önlenmesi sözleşmesini feshetmek hukuka aykırıdır bu fesih girişimi geçersiz olup anayasa’ının açıkça ihlali niteliğindedir.
İstanbul Sözleşme cinsiyet  fark etmeksizin herkesi şiddete karşı koruma altına almaktadir İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetle mücadelenin yol haritasıdır.İstanbul sözleşmesi kadınların yaşam hakkı,özgürlük ve güvenlik hakkının teminatıdır.İstanbul Sözleşmesi kadınları her türlü şiddette karşı korur.İstanbul sözleşmesi şiddet faillerinin etkili ve yeterli soruşturma ve kovuşturmalarla cezalandırılmasını öngörür.İstanbul sözleşmesi devlete,kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önleyici politikalar yapma konusunda sorumluluk yükler.
Kadına Yönelik Şiddetin ve Şiddetin önlenmesi ve bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ,kadına yönelik şiddet ile mücadelenin olmazsa olmazıdır.Kadına yönelik Şiddetle mücadelenin ve aile içi şiddetle mücadelenin vazgeçilmezidir.
İstanbul sözleşmesi’nden çekilmek;Kadın cinayetlerinin yolunun açılması demektir.Sözleşmenin yok sayılması kadın cinayetlerine geçit verilmesinin tescilidir.Feshedildiği 2021 yılının ilk 67 gününde 68 kadının katledildiği,kadınlara karşı adı konulmamış ve zamana yayılmış bir katliamın,cins kırımının olduğu bir ülkede ,İstanbul sözleşmesinin kaldırılmasına yönelik bu girişimler daha çok kadının öldürülmesi ,daha fazla çocuğun istismara maruz kalması demektir.Eğer istanbul sözleşmesi tam olarak uygulansaydı her gün 3 kadın öldürülmezdi.Hergün cinsel saldırı ve cinayetlerle gündemin oluştuğu ülkemizde hiçbirimiz güvende değiliz.Her birey kendisi,çocukları,akraba,komşu ve arkadaşları için endişe etmelidir ve bu kritik zamanda İstanbul sözleşmesi’nin uygulanmasını savunmak hepimizin sorumluluğudur.
İstanbul sözleşmesi’nden vazgeçmemiz mümkün değildir. Batman Barosu Kadın Hakları merkezi olarak kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali ve ayırımcılık olarak kabul eden İstanbul sözleşmesi’niden vazgeçmiyor “İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞAYACAK”sloganı ile mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz .