BATMAN BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ OLARAK TBB İNSAN HAKLARI MERKEZİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ALT GRUBU TARAFINDAN DÜZENLENEN ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISINA KATILDIK
Tarih: 28.09.2019 | Okunma Sayısı: 731

TBB İnsan Hakları Merkezi Bünyesinde faaliyet gösteren Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Alt Grubu 28.09.2019 tarihinde Baroların Kadın Hakları Merkezlerinin görüşlerinin alınması ,farkındalık ve raporlama çalışması yapmak üzere  Baroların Kadın Hakları Merkezleri  ve Toplumsal Cinsiyet  Eşitliği alanında görev alan avukatlar ile bir araya gelerek çalıştay düzenlendi. Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi adına Av. Neşe Erpolat  katılım sağladık.
Sözkonusu Çalışma ülkemizde en son medyada görüntülerin yansıması ile gündem olan Emine Bulut ve gündemde kendine yer bulamayan nice kadın cinayetinin ve kadına yönelik şiddetin altında yatan sebepler konusunda farkındalık yaratma,6284 sayılı yasa,CEDAW ve İstanbul sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin bilgi paylaşımı gerçekleştirme ve alınması gereken acil ve etkili önlemler ortaya koyabilmek için Baroların Kadın Hakları Merkezlerinden Görüş alınmıştır.

TBB İNSAN HAKLARI MERKEZİ TOPLUMSAL CİNSİYET
                              EŞİTLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI

GÖRÜŞLERİMİZ
1-Türkiye’de kadın hareketinin bugüne dek verdiği mücadele sonucu kazandığımız yasal haklarımız tartışmaya dahi açılmaması için mücadelemizi sürdürmeliyiz.
2-Ev içi şiddetin önlenmesine yönelik İstanbul Sözleşmesi’nde verilen tüm sözler tutulması ve kadınlarımız en etkin şekilde şiddetten korunması için ilgili makamlarla görüşme sağlamalıdır.
3-Çocuklarımıza toplumsal cinsiyet eşitliğinin özümsetileceği bir eğitim politikası izlenilmesini ve Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitimin her kademesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İnsan hakları, Çocuk hakları, Kadın Hakları , Demokrasi ve Yurttaşlık Bilinci konularının zorunlu ders olarak Milli Eğitim müfredatına konulması için görüşmeler yapılmalıdır.

4-Medyadaki cinsiyetçi dille mücadelede Bakanlık etkin rol alması sağlanmalıdır.
5-Farklı cinsel kimlikler tanınsın,ayrımcılıkla mücadele edilsin,hak mücadelelerine destek olunmalıdır.
6-Kadınların siyasete katılımı desteklenmeli,bu noktada eğitimler verilip,çalışmalar yürütülmelidir
7-Kadın istihdamının desteklenmesi hususunda kampanyalar başlatılsın,kadınlar üretime teşvik edilsin. Anne adayı olan veya anne olan kadınlarımızın ekonomik ve sosyal yaşamdan uzaklaştırılmamasın
8-Şiddet faillerinin de rehabilitasyona tabi tutulmasını talep ediyoruz.

9-TBB.nin ve tüm baroların staj eğitim merkezlerinde Kadın hakları ve
toplumsal cinsiyet eşitliği , 6284 Sayılı Yasa ve Uygulama Yönetmeliği ,                 Uluslararası Sözleşmeler (CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi gibi ) ‘in zorunlu ders olarak konulmasının TBB. Yönetim Kurulu’na ve Adalet Akademisinde hakim ve savcı adaylarına da aynı şekilde eğitim verilmesinin Adalet Bakanlığı’na yazı yazılarak önerilmesi,

10-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan “ 6284 Sayılı yasa kapsamında
aleyhine koruma ve tedbir kararı verilenlere ” ilişkin bir kütük oluşturulması ve bunun           UYAP ortamında paylaşılmasının Sağlanması,

11-Tüm illerdeki üniversitelerde Kadın hakları ve Toplumsal Cinsiyet
 Eşitliği dersi konulması için Yüksek Öğretim Kurumu’na  yazı yazılmasına,

12-Türk Ceza Kanunumuzda mevcut olan ve hakim takdirine bırakılan; “haksız tahrik        indirimi” ve “iyi hal indirimi” ne dair maddelerin, erkek terörüne maruz kalan şiddet mağduru kadınlarda, özellikle de tecavüz ve taciz mağduru kadın dosyalarında maddelerin gerekçelerine, amacına, kapsamına ve mehaz kanunlardaki uygulama şekilleri ile uluslararası sözleşmeler hükümlerinin de dikkate alınarak toplumsal cinsiyet bakış açısından kurtulmuş olarak  hukuka uygun uygulanması toplumsal tepkiler ile sağlanmalıdır. Zira bu indirimler tamamen hakim takdirinde olup, hakimin takdiri toplumsal baskı ile de sağlanmalıdır.
 13-Risk gruplarına, şiddetle sık karşılaşan meslek gruplarına ve kamuya yönelik eğitim , bilgilendirme çalışmalarına hız verilmelidir.
İlgililerin taleplerimizi dikkatle ve ivedilikle cevap vereceği ümidini yitirmeden biz Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak kadın cinayetlerini kınıyor kadınlarımızın sesi olmak istiyoruz ve daima bu taleplerin takipçisi olacağımıza da bildiriyor. YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI diyoruz.

20.09.2024