BATMAN CEZAEVİNDEN YAPILAN NAKİLLERE İLİŞKİN BASIN TOPLANTISI
Tarih: 12.11.2013 | Okunma Sayısı: 4675
 

 

   BASINA VE KAMUOYUNA
 
                  11.11.2013 tarihinde Batman M Tipi cezaevinde bulunan 15 hükümlü,  tutuklu ve hükümlü sayısının kapasitenin üzerinde olması gerekçesiyle Adalet Bakanlığınca Batman’dan 1700 km uzaklıktaki Tekirdağ F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na nakledilmişlerdir. Nakil gününe kadar konuyla ilgili hükümlüler dolayısıyla vekilleri ve yakınları nakil kararından haberdar olmamışlardır. 
 
 
 
               Nakil günü meslektaşlarımızın ve ailelerinin konuyu öğrenmeleri üzerine Baro Başkan Yardımcımız Av. Tamer Öztoprak ve hükümlü Salih Şimşek vekili meslektaşımız Av. Kemal Üner görevlendirilmiş, meslektaşlarımız Cezaevi Müdürlüğü, hükümlü Salih Şimşek ve aileler ile görüşmüştür. 
Dün itibariyle arkadaşlarımızın yapmış olduğu görüşme ve araştırma sonucu tamamı siyasi hükümlü olan Ali Aykaç, Celal Aykaç, Delil Yılmaz, Ercan Tunç, Ferhat Yıldırım, Habip Tekin, İsmail Yüksel, Mazhar Çınar, Mehmet Acar, Melek Çurpan, Müslüm Temel, Rıdvan Çoban, Serdar Şahin,  Süleyman İlik ve Veysel Yürek adlı ve toplam 15 kişi olan hükümlüler Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevine Mardin üzerinden havayoluylu nakledilmişlerdir. 
Siyasi hükümlülere uygulanan ceza sistemi ve tabi oldukları infaz rejimi bakımından oldukça sorunlu bir yaklaşım var iken, hükümlülerin ailelerinin bulunduğu yerden 1700 km uzaktaki cezaevlerine nakledilmeleri üstüne üstlük bir ceza niteliği taşımaktadır. Bu durum sadece nakledilen hükümlüler açısından değil aynı zamanda aileleri açısından ciddi zorluklar ve külfetler getirecektir. Nakil işleminden sonra hükümlülerin aileleri ile ailelerin de hükümlü yakınları ile görüşme hakkı neredeyse fiilen ellerinden alınmıştır. 
 
 
 
Daha önce nakli konusunda karar verilen hükümlülerden Salih Şimşek, 58 yaşında ve engelli olduğu gibi, hipertansiyon, mide ve kalp rahatsızlıkları bulunan, engelli ve rahatsızlıkları nedeniyle kendi ihtiyaçlarını göremeyecek durumda idi. Bu nedenle Diyarbakır Cezaevinde bulunan oğlu Mehmet Beşir Şimşek de Batman Cezaevine nakil talebinde bulunmuş ve yaklaşık 5 aydır babasına bakmakta idi. Dün nakil haberlerinden sonra en azından Salih Şimşek’in özel durumu da dikkate alınarak naklinden vazgeçilmesi konusunda gerek Baromuz gerek hükümlünün vekili  meslektaşımız gerekse de Mazlumder ve İHD Batman Şubeleri, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürülğü nezdinde çalışmalar yapmış konuya ilişkin Batman Milletvekili Sayın Ziver Özdemir ile görüşülmüş neticede tüm bu çabaların sonucunda Salih Şimşek’in nakil işleminden vazgeçilmiştir. Bu konuda emeği geçenlere de ayrıca teşekkür ediyoruz.
 
Batman M Tipi Cezaevi kapasitesi olan 338’in üzerinde tutuklu ve hükümlü olması nedeniyle yeni nakillerin olabileceğini, hükümlü ve tutukluların kaldığı kötü koşullar ile nakil arasında tercih yapmaya zorlanmasını temel insan haklarına aykırı olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle hangi suçtan dolayı tutuklu ve hükümlü olduğuna bakılmaksızın kişilerin daha insani koşullarda ve aileleri ile görüşme hakları zedelenmeden cezalarının infaz edilmesinin koşullarının sağlanması konusunun takipçisi olacağımızı saygıyla kamuoyunun bilgisine sunarız.12.11.2013 
 
 Batman Barosu Başkanlığı   Mazlum Der Batman Şubesi    İHD Batman Şubesi 
 

 

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.