DOĞAL AFETLERE HIZLI VE ETKİLİ BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİLMELİDİR!
Tarih: 5.08.2021 | Okunma Sayısı: 572

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

DOĞAL AFETLERE HIZLI VE ETKİLİ BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİLMELİDİR!

 

Son bir haftadır Türkiye’nin, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğun olmak üzere, birçok ilde çıkan orman yangınları devam etmektedir. Bu yangınlarda 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, binlerce orman canlısı yanarak can vermiş, binlerce hektar orman küle dönmüş, yerleşim yerleri yanmış ve Antalya’nın Gündoğmuş İlçesi dahil onlarca yerleşim yeri tahliye edilmiştir. Son olarak yangının Muğla'nın Milas İlçesi’ndeki Kemerköy Termik Santrali’ni de içine alması büyük bir insani ve çevre felaketine yol açmıştır.


Yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyor; yaralanan ve evleri yanan vatandaşlarımıza ise geçmiş olsun dileğinde bulunuyoruz.


Van’ın Başkale, Bahçesaray, Çatak ve Özalp ile Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde görülen sel felaketinde yüzlerce vatandaşımızın evi kullanılamaz hale gelmiş, binlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvan can vermiş ve çok ciddi maddi kayıplar yaşanmıştır. Sel felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileğinde bulunuyoruz.


Türkiye’de son zamanlarda gerçekleşen bu doğal afetler ve afetlere yapılan müdahaleyle ilgili bazı noktalara dikkat çekmek zaruri hale gelmiştir:


Uzmanların yaptığı açıklamalara göre meydana gelen bu doğal afetlerde iklim değişikliği ve küresel ısınmanın ciddi bir rolü bulunmaktadır. Küresel ısınmanın önlenmesi, gelecek kuşaklara ve tüm canlılara yaşanılası bir dünya bırakılması için Türkiye dahil tüm ülkelerin Kyoto Protokolü ve diğer uluslararası sözleşmelerle taahhüt ettikleri yükümlülükleri yerine getirmesi artık kaçınılmazdır.


Özellikle son zamanlarda meydana gelen orman yangınlarına yapılan müdahalelerin eksik ve etkisiz olduğu yönünde ciddi eleştiriler yapılmaktadır. Devletin yangınlara müdahale konusunda kapasitesini arttırması ve yangınlara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmesi vatandaşların can ve mal güvenliği için zaruri olduğu gibi, doğanın ve diğer canlıların yaşam alanlarının korunması için de gereklidir. Öte yandan Muş ve Dersim’in Hozat İlçesi’nde yaşanan orman yangınlarına gerekli müdahalenin yapılmadığı, halkın müdahalesine ise güvenlik güçlerince izin verilmediği yazılı ve görsel medyada yayımlanmıştır. Ormanların korunması insani olduğu kadar Anayasal bir gerekliliktir. Batman Barosu orman yangınlarının söndürülmesi hususunda üzerine düşeni yapmaya hazır olup söndürme işlemlerinde ihmali ve gecikmesi bulunan kamu görevlilerinin de hukuki açıdan takipçisi olacaktır.


Yangın ve sel felaketinden etkilenen vatandaşlarımızın zorunlu yaşamsal ihtiyaçlarının bir an önce ve yeterli düzeyde karşılanması hayati önem taşımaktadır. Felaketin yaraları sarıldıktan sonra evleri yanan veya yıkılan vatandaşlara mümkün olduğunca aynı yerde ve insani koşullarda barınma imkanı sağlanmalıdır. Bu felaketlerde evlerini kaybeden vatandaşların, yeniden ev sahibi olması için, yıllarca sürecek bir kredi borcu altına sokmak vicdanen kabul edilecek bir durum olmadığı gibi, sosyal devlet ilkesiyle de uyumlu değildir.


Orman yangınlarıyla ilgili sabotaj iddialarının Cumhuriyet Savcılarınca hızlı ve etkili bir şekilde soruşturulması ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. Özellikle sosyal medyada manipülatif haber ve videolarla orman yangınlarının sabotaj sonucu çıktığı yönünde ciddi bir algı yaratılmakta ve biriken öfke Kürt vatandaşlara kanalize edilmeye çalışılmaktadır. Yangın bölgesinde bazı kişilerin tüfek ve silahlarla kimlik kontrolü yaptığı ve sokaklarda insanların kovalandığı görüntüler sosyal medyaya yansımıştır. Konya’da meydana gelen son katliam, bu tarz eylemlerin o bölgede yaşayan veya tatil yapan Kürt vatandaşların saldırıya uğrama riskini doğurduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bize göstermiştir. İl Valilerinin sorumlulukları altındaki illerde bulunan Kürt vatandaşların can ve mal emniyetini sağlaması, Cumhuriyet Savcılarının ise bu tarz eylemlerde bulunan kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik ile Kamu Görevini Usulsüz Üstlenme” suçlarından soruşturma başlatması gerekmektedir.


Batman Barosu olarak yangın ve sel felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza tekrardan geçmiş olsun dileğinde bulunuyor, hayatlarını kaybeden insanlara ise Allah’tan rahmet diliyoruz. Felaketlerde mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın yaralarının bir an önce sarılması için yapılacak her türlü yardım ve dayanışmaya katılmaya hazır olduğumuzu değerli kamuoyuna saygıyla bildiririz. 

 

BATMAN BAROSU

 

20.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.