İDAMLAR İNFAZ EDİLMESİN, İDAM KALDIRILSIN;
Tarih: 28.02.2019 | Okunma Sayısı: 2108

İDAMLAR İNFAZ EDİLMESİN, İDAM KALDIRILSIN;

Hukukta cezalandırmanın asıl amacı ıslah etmek olsa da caydırıcılık yönü de vardır.

Ancak; idam cezası caydırıcı gibi algılansa da; Dünya uygulamaları ve (Uluslararası Af Örgütü verilerine göre) en çok kadın tecavüzü ve kadın ölümlerinin yaşandığı ülkelerin, idam cezasının uygulandığı Afganistan, Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Yemen, Irak, Suriye, Ürdün, İran, Sudan, Çin, Vietnam, Laos, Tayvan, Güney Kore ve Tayland olduğu dikkate alındığında, idam cezasının ıslah etmediği gibi caydırıcı da olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Neticede; idam cezası; caydırıcı ve ıslah edici olmadığı ve şiddet içeren bir ceza yöntemi olduğundan, demokratik hukuk ilkelerine ve insanlık onuruna aykırı bir cezalandırma yöntemidir.

Birleşmiş Milletlerin 1948’de kabul ettiği, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yaşam hakkı en temel hak olarak belirlenmiş, Çocuk Hakları Sözleşmesi 18 yaş altı çocuklara idam cezasını verilmesini yasaklamış, BM Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi (2. Protokolü 1966), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (6. Protokolü 1950), Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi (İdam Cezasının Kaldırılması Protokolü 1969) gibi sözleşmelerde savaş dışında idam cezasının kullanılmasını, AİHS 13. Protokolü de savaş dahil her durumda idamın yasaklanmasını öngörmüştür.

Günümüzde birçok ulusal ve uluslararası hukuk belgelerinde idam cezası uygulaması kaldırılmış, idam cezası temel İnsan Haklarına aykırı görülmüş ve halen İnsan Hakları savunucusu kişi ve kurumlarca şiddetle karşı çıkılan bir ceza uygulamasıdır.

Dünyada 102 ülkede ölüm cezası tamamen kaldırılmış, 32 ülkede idam cezasını kaldırılmamış olmakla birlikte pratikte uygulamıyor fakat ne yazık ki hala 58 ülkenin yasalarında yer almaktadır.

Uluslararası Af Örgütü’nün tahminlerine göre 2017'de Çin'de binin üzerinde, İran’da 507 Suudi Arabistan’da 146, Pakistan’da 60, ABD’de 23 kişi idam edildi.

Mısır Arap Cumhuriyetinde 2013 yılında iktidarın gayri hukuki bir şekilde ele geçirilmesinden sonra; maalesef dünya halklarınca genel kabul görmüş ve evrensel nitelik kazanmış hukuk kuralları çerçevesinde bir yönetim ve hukuk sistemi oluşturulup uygulanmamış ve hukuka aykırı uygulamalar devam edegelmiştir.

Mısırdaki uygulamalara bakıldığında, belli bir inanç ve siyasi anlayıştaki insanlara daha yoğun olarak hukuka aykırı işlemler uygulanmakla, belli bir kesime ayırımcılık yapılarak, insanlık suçu işlenmekte, hukuk dışı uygulamaları yapanlar cezasızlık zırhı ile korunmakta, nefret suçu işlenmesine zemin oluşturulmaktadır.

Hukuk dışı ve İnsanlığa karşı uygulamalara tepki gösteren İnsan Hakları savunucusu kişi ve kurumların eleştiri ve uyarıları dikkate alınmamaktadır.

Son olarak siyasi eğilimleri nedeniyle mahkum edilen kimi siyasi tutuklular için idam kararı verilmiştir.

İdam cezası uygulayan tüm ülkelerde idam cezasının kaldırılması talebi ile, Mısır başta olmak üzere tüm ülkelerde verilen idam kararlarının infaz edilmemesi için gerekli düzenlemeleri acilen yapmaya davet ediyoruz.

BATMAN BAROSU İNSAN HAKLARI MERKEZİ

19.09.2024