…. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA
GÖNDERİLMEK ÜZERE
…… HUKUK MAHKEMESİ’NE
…./…../2016
Dosya No : E…………., K. …………
İstinaf Yoluna Başvuran
(Davalı veya Davacı) : …………………….. (TC Kimlik No: …………….)
Vekili : Av. …………………………….
Karşı Taraf : ……………………. (TC Kimlik No: …………………)
Vekili : Av. ………………….
İstinaf Konusu Karar : ………… Asliye Hukuk Mahkemesi’nin
E……………… K.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, nolu ve T.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, kararı
Kararın Tebliğ Tarihi : ………………….
İstinaf Konusu ve Talebi: …….. Mahkemesi’nin 7.10.2014 tarihli yukarıda esas ve karar no. su belirtilen, ……………………………………………….. yönündeki kararının ortadan kaldırılarak …………………………… şeklinde karar verilmesi talebidir.
I. Olayın ve Kararın Özeti:
**Buraya çok kısa olay özeti ve kararın temel gerekçesi ve mahkemenin sonuçta neye karar verdiği belirtilecektir. Bu özetin çok kısa, davanın hangi sebeple açıldığı, tarafların çok kısa iddia ve savunmaları, yargılamanın kısa safahati ve mahkeme kararının ilk okunduğunda hemen anlaşılır olması gereklidir.
II. İstinaf Başvuru Sebepleri:
**İstinaf sebeplerinin açıkça hem maddî hem de hukukî açıdan gösterilmesi gereklidir. Çünkü, bölge adliye mahkemeleri, kamu düzenine ilişkin hususlar dışında, sadece gösterilen istinaf sebepleriyle bağlı inceleme yapmak zorundadırlar; ayrıca yine gösterilen istinaf sebepleri değiştirilip genişletilemez.
A. Maddî Vakılara İlişkin Sebepler:
**Bu başlık altında, özellikle ilk derece mahkemesinin maddî vakıaları tespitteki yanlışlarına değinilmelidir. Örneğin, mevcut bir vakıa gözardı edilmiş, yanlış veya farklı tespit edilmiş olabilir; ayrıca maddî vakıanın tespiti yönteminde yanlışlık yapılmış olabilir. Dosya durumu, yargılama ve deliller dikkate alınarak bu yanlışlığa dikkat çekilmelidir. İstinafta ilk derecede belirtilmeyen yeni vakıalar ileri sürülemez; ancak ilk derecede ileri sürülmüş vakıaların dikkate alınmadığı, yanlış değerlendirildiği vs. ileri sürülebilir.
B. Usule İlişkin İstinaf Sebepleri :
**Bu başlık altında varsa usule ilişkin istinaf sebeplerinin açık, somut ve hukuki dayanaklarıyla gösterilmesi gereklidir. Özellikle dava şartları ve ilk itirazlar ve diğer usûlî hususlar burada belirtilmelidir. İstinafta yeni delil gösterilememekle birlikte, m. 357 gereği, ilk derecede gösterildiği halde incelenmeyen veya mücbir sebeple ilk derecede gösterilemeyen delillerin gösterilmesi mümkündür.
1……
2..….
…….
C. Esasa İlişkin İstinaf Sebepleri :
**Bu başlık altında esasa ilişkin istinaf sebeplerinin açık, somut ve hukuki dayanaklarıyla gösterilmesi gereklidir. Burada ilk derece mahkemesinin kararının maddi vakıalar, deliller, delil değerlendirmesi çerçevesinde özellikle hukuki nitelendirme bakımından hangi açıdan yanlış olduğu ve maddî hukuka hangi yönden aykırı olduğu gösterilmelidir. Bu çerçevede hukuk kurallarının veya yargı kararlarının yanlış uygulanmasına burada değinilmelidir.
1…..
2…..
…..
Sonuç ve Talep : Yukarıda açıklanan ve re’sen (özellikle kamu düzeni ile ilgili) belirlenecek durumlar karşısında, (şayet duruşmalı incelenecekse) duruşma isteğimizin kabulü ile sonuçta, usûl ve esas yönünden maddî vakıalara ve hukuka aykırın olan İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ORTADAN KALDIRILARAK yeniden ………… (ne şekilde karar verilmesi isteniyorsa, davanın reddi, kabulü vs.) yönünde karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz.
** Sonuç kısmında, ilk derece mahkemesi kaldırıldıktan sonra ne isteniyorsa o ayrıca belirtilmelidir. Eğer ilk derece mahkemesi yetkisiz, görevsiz vs. olmasına rağmen karar vermişse, ilgili mahkemeye gönderilmesine; ilk derece mahkemesi kabul kararı vermişse davanın reddine, red kararı vermişse davanın kabulüne vs. kanuna uygun olarak talepte bulunulmalıdır.
İstinaf Yoluna Başvuran
……… Vekili
** İstinaf dilekçesinde ilk derecedeki dilekçeler tekrar edilmemeli, olay ve karar daha kısa anlatılmalıdır. İstinaf ilk derecedeki yargılamanın kural olarak tamamen tekrarı değildir. Önce denetim, sonra gerekirse yargılama yapılacaktır. Bu sebeple ilk derecedeki yanlışlık ve hukuka aykırılıklara dikkat çekilmeli, somut ve açık bir ifade ile maddî ve (hem usûl hem esas yönünden) hukukî yanlışlık ortaya konulmalı ve istinaf aşamasında ne yapılması ve nasıl bir karar verilmesi isteniyorsa o vurgulanmalıdır.