LİCE OLAYINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 29.06.2013 | Okunma Sayısı: 2700

 

            BASINA VE KAMUOYUNA 

        

  28.06.2013 günü Diyarbakır ili Lice ilçesinde karakol yapımına yönelik protestolarda güvenlik kuvvetlerince göstericilere ateş açılmış, bir kişi yaşamını yitirirken, 9 gösterici de yaralanmıştır. Bir kişinin yaşamını yitirmesi ve 9 kişinin de yine ateşli silahla yaralanmış olması bile  “arbede”, “kaza”  gibi olayı örtmeyi amaçlayan açıklamaları tekzip eder niteliktedir. 

 

         Bir hakkın kullanımı sırasında, bu hakkın yasal sınırları aşılmış olsa bile, kolluk kuvvetlerinin müdahale şekli ve araçları bellidir ve meşru sınırlar içinde olmalıdır. Hiçbir gerekçe kamu gücünü kullananların hukuksuzluğunu meşrulaştırmaz. Unutulmamalıdır ki, bölgemizde yıllarca meşru eylemlere karşı yaşam hakkından gösteri özgürlüğüne kadar birçok hak ve özgürlüğün ihlali ile sonuçlanan müdahaleler olmuş, bu ihlaller konusunda etkili soruşturma yapılmamış ve sorumlular yargıdan bağışık tutulmuş, korunmuştur. Maalesef bu tutum sorunu derinleştirmiş ve büyütmüştür.

 

             Kamu gücünü kullananlar, gösteri ve yürüyüş hakkı ile ortaya konan tepkilerin aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu kabul etmeli, hastalıklı pratiklerden, anlayışlardan sıyrılmalıdır. Dün Lice’de meydana gelen hukuksuzlukla, yakın zamanda meydana gelen toplumsal olaylardan ders çıkarılmadığı anlaşılmaktadır. 

 

            Toplumun barışa dair güçlü iradesi ve beklentisine uygun bir soruşturma beklentisinin altını çizerek, meşru bir hakkın kullanımının bu denli bir hukuksuzluk ve şiddetle engellenmesi karşısında ortaya konacak iradenin toplum nezdinde barışa dair samimiyetin ölçüsü olacağını hatırlatmak istiyoruz.

 

           Batman Barosu olarak Lice’de, kamu eliyle yaşam hakkına, vücut bütünlüğüne ve gösteri ve yürüyüş hakkına yönelik saldırıları kınıyoruz.29.06.2013

                                                                 

 

Batman Barosu Başkanlığı 

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.