SÜREÇ İLE İLGİLİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 16.07.2013 | Okunma Sayısı: 45

 

 
 
 BASINA VE KAMUOYUNA

 

            Türkiye’nin 100 yıllık ve en ağır sorunu olan Kürt sorununda her zamandan daha fazla çözüme yakın olduğumuz bir dönemdeyiz. Bu ağır sorununun çözümü konusunda başat rol oynayan, güçlü ve samimi bir irade ortaya koyan Sn. Abdullah Öcalan’ın ciddi sağlık sorunları olduğu gerek BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş aracılığı ile gerekse kardeşi vasıtası ile kamuoyuna duyurmuş ve tarafsız bağımsız bir sağlık heyetini talep etmiştir.

 

            Sayın Öcalan’ın Kürt sorunun da ve buna bağlı toplumsal sorunların çözümünde oynadığı rol 2012 yılında herkesin yüreğini ağzına getiren süresiz dönüşümsüz açlık grevlerin bitirilmesi ile bir kez daha anlaşılmıştır. 21 Mart 2013 Newrozun da Demokratik Çözüm Özgür Yaşam şiarı ile ve Sn. Başbakan’ın da ifadesi ile başlatılan çözüm sürecinde önemli bir eşikte olduğumuz bir dönemde doğal olarak Sayın Öcalan’ın sağlık durumu, tüm Türkiye kamuoyunu ciddi anlamda ilgilendirmekte ve kaygılandırmaktadır.  Bu sebeple toplumsal rolü ve milyonlar üzerindeki etkisi de dikkate alındığında İmralı koşulları ve sağlık sorunları konusuna daha ciddi yaklaşılmasını ve hükümetin daha sorumluca davranıp sorunu bir an önce çözmesi gerekmektedir. Aynı zamanda Avrupa İnsan hakları sözleşmesine ve Türkiye ceza infaz yasasının hasta tutuklu ve hükümlülerin tarafsız ve bağımsız hekim talep etme hükmü de göz önünde bulundurularak hükümettin gereğini hemen yapmasını zorunlu kılmaktadır. 

 

            14 yılı aşkındır nemli ada havasının ve tek kişilik tecrit koşullarının başlı başına ciddi sağlık sorunları yaratacağı bir gerçektir. Kendisinin basına yansıyan şikâyetleri göz önünde bulundurularak şikâyetlerin lokal değil sistemik bir hastalığın belirtileri olabileceği ihtimalini güçlendirmektedir. Bu sebepten aşağıda ki bileşenlerden oluşan Batman Barış Meclisi olarak hükümete ve Sn. Başbakana çağrımız Sn. Öcalan’ın sağlık sorunlarının yerinde görülmesi ve çözümü için bir an önce tarafsız bağımsız bir sağlık heyetinin gönderilmesidir. Yapılması gereken bu girişimin, başlatılan sürecin akamete uğramaması ve kamuoyundaki kaygılı bekleyişi de gidereceğinden bir kat daha zorunlu hale getirmektedir. 

  

İmzacı Kurumlar:

 

Batman Barosu,  Tabip Odası,  İHD,  Mazlum Der, Eczacılar odası, Ticaret ve Sanayi Odası,    Petrol İş Sendikası, Eğitim Sen,  SES,  Tüm Bel Sen,  Haber Sen,  BES,  Enerji Yapı Yol Sen,  Kültür Sanat Sen,  ESM,  Tarım Orkam Sen,  DiVES,  BTS, Genel İŞ,  Haber İş,  Yol İş Sağlık İş,  Tes İş,  Esnaf sanatkarlar Odası,  Göç Der,  Bahar Kültür Merkezi,  Kahveciler Odası,   Minibüsçüler Odası,  esnaf Odaları Birliği,  TMMOP,  Meya-Der,  Kürdi Der,  Esnaf Kefalet Kooperatifi,  Özgür Der,  BÖDER,  Diyader,   Hasankeyf yaşatma Derneği,  Emekliler Der,  Midyatlılar Der,  Ahmede Xane Der,  Batman Turizm ve Tanıtım Der, Batman Kültür Sanat Der, Batman Çevre Gönüllüleri Der, Gül Vakfı, SELİS  

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.