TEDİRGİN OLMA AŞI OL.
Tarih: 7.08.2021 | Okunma Sayısı: 643

 

BASINA ve KAMUOYUNA

 

Toplumsal sağlık için bilime ve bilim insanlarına güveniyoruz. İkinci yılını yaşadığımız Covid-19 pandemisi maalesef yaşamımızı çok yönlü etkilemeye, sağlığımızı ciddi bir şekilde tehdit etmeye devam ediyor. Batman İli olarak geçen yıl yaz mevsiminde yoğun Covid-19 vakalarının görülmesi nedeniyle tüm toplum olarak ne kadar büyük bedeller ödediğimizi acıyla üzülerek hatırlıyoruz. Son günlerde ilimizde Covid-19 vakalarının yeniden artmaya başladığını da üzülerek belirtmek isteriz.

 

Mevcut koşullar altında Covid-19 ile mücadelenin en önemli aracı aşıdır. Bu güne kadar tüm dünyada 4 milyarı aşkın doz aşı uygulanmıştır. Bir süredir ülkemizde 16 yaş üstü tüm nüfusun aşıya ulaşabiliyor olmasını pandeminin kontrol altına alınması adına oldukça değerli bulduğumuzu ifade etmek isteriz.  Batman’da toplumsal bağışıklığın sağlanması için 500.000 civarında kişinin çift doz aşılanması gerekmektedir. Halbuki ilimizde 06.08.2021(20:00) itibariyle çift doz aşılanmış kişi sayısı 93.112 olup maalesef  çift doz aşı olmuşlarımızın oranı %15,01'dir. İlimizdeki aşılama hızımızın oldukça yavaş, aşılama oranlarımızın da toplum bağışıklığını sağlayacak düzeyin çok altında olması dolayısıyla topluma karşı hissettiğimiz sorumluluk gereğince Batman’daki sivil toplum örgütleri olarak aşı konusunda bildiğimiz bilimsel gerçekleri sizlerle paylaşmaya çalışacağız:

 

             Covid-19 için onay almış, faz-3 çalışmalarını sürdüren hiçbir aşıda virüsün kendisi bulunmamaktadır. Yani aşı ile size hastalık bulaştırılmaz.

 

             Tüm aşılarda olduğu gibi bu aşılarda da yan etkiler vardır. Sahada 4 milyarı aşkın  doz uygulanan bu aşılarda en sık görülen yan etkiler bazı kişilerde görülebilen  kısa süreli / geçici yan etkiler olup bu yan etkiler de yaşamı tehdit etmeyip yönetilebilir yan etkilerdir. Ama Covid-19 geçirildiğinde oluşacak yan etkiler ise hayatı tehdit eden boyuta ulaşabilmektedir.

 

             Genç olmak sizi hastalıktan ve kötü sonuçlarından korumaz. Aşılar onay alındığı tüm yaş gruplarında yapılmalıdır.

 

             Aşılar kısırlık yapmaz. Yapılan bir çalışma, erkeklerde aşılanmanın semen kalitesine olumlu bazı etkiler gözlendiğini dahi ortaya koymaktadır.

 

Yaygın aşılamanın olduğu birçok ülkede Covid-19 nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların çok büyük kısmı aşılanmamış bireylerden oluşmaktadır. Aşılananlarda hastalık çok hafif geçmektedir. İlimizde son günlerde artan vaka artışları ile beraber hastanelerde yatan hastaların çok önemli bir kısmı aşısız ya da yetersiz dozda aşılanmış olanlardır. Halen hastalık dolayısıyla ölen kişilerin çok büyük bir kısmı aşılanmamış kişilerden oluşmaktadır. Ve uygun aşılama ile bu ölümlerin büyük kısmının durdurulabilir olduğu görülmektedir.

 

Toplumsal bağışıklık sağlanmadan bu salgın bitmez, toplumsal bağışıklanma da aşısız olmaz. “Toplumsal sorumluluğumuz; yaşamak ve yaşatmak istiyorsan tedirgin olma, aşı ol” diyerek Batman’da ki sivil toplum örgütleri olarak tüm toplumu aşı olmaya çağırıyoruz. Biz aşıya güveniyoruz, siz de güvenin. Covid-19 pandemisinin kontrol altına alınabilmesi için elimizdeki en etkili ve güvenilir varlığımızın AŞI olduğunu, hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı için en kısa zamanda aşı olmamızın yaşamsal düzeyde önem arz ettiğini  ve bunun toplumsal bir sorumluluğumuz olduğunu da  hatırlatmak istiyoruz. 

 

Pandemi kontrol altına alınıncaya kadar maske, fiziksel mesafe, hijyen ve havalandırmaya dikkat ederek kapalı / kalabalık ortamlardan uzak durmamız gerektiğini de unutmamalıyız.

Batman Aşı İnsiyatifi olarak önümüzdeki günlerde aşağıdaki etkinlikleri planlandığımızı ve ilimizdeki aşılama oranlarının artırılması için sorumluluk almaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz;

             Topluma yönelik çağrılar ve basın açıklamaları,

             Tüm kurumların kendi üyelerine bilgilendirmeler yaparak ‘aşı olma’ çağrısında bulunulması

             Mahalle muhtarları ile buluşma, mahallelerde halka bilgilendirme broşürleri ile çağrı yapılması

             Sosyal medya ve yerel/ulusal  yazılı-görsel medya acılığıyla bilgilendirmeler  yapılması

             Billboardlarda aşı çağrısı yapılması

             Kentin belirli yerlerinde hazırlanan görsellerle ‘aşı olma’ çağrılarının  yapılması

             Açılacak stantlarda Batman Aşı İnsiyatifi Gönüllülerinin topluma yönelik bilgilendirmede bulunması

             Yerel dinamiklerle buluşmalar planlanmıştır.

 

 

Aşı Olmak Sizi ve Sevdiklerinizi Korumanın

 

En Güvenli,  En Etkili ve En Az Maliyetli Yoludur!

 

Yaşamak Ve Yaşatmak İstiyorsan Tedirgin Olma Aşı Ol!

 

AŞI CANDIR HAYAT KURTARIR!!!

 

 

BATMAN AŞI İNİSİYATİFİ

20.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.