8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 7.03.2019 | Okunma Sayısı: 1065

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Dünden bugüne kadın hakları adına mücadele eden ve bu uğurda ömrünü ortaya koyan tüm kadınları saygıyla anıyor ve birlikte mücadele sürdürdüğümüz kadınları selamlıyoruz.

8 Mart 1857, Amerikanın New York kentinde bir tekstil atölyesinde işçi kadınların ücret eşitsizliğini, uzun çalışma saatlerini protesto etmek için özgürlük ve hak arayışlarına başladıkları gündür.

Dünyada yüzyıllardır kadınların eşitlik ve özgürleşme mücadelesinin dile getirildiği ve emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkarak kadın sorunlarının örgütlü olarak bir kez daha duyurulduğu bugün, sadece bir anma veya kutlama günü değil biz kadınların ortaya koyduğu direnme ve dayanışma neticesinde edindiği hakları ve bu hakların yaşamımızda sürdürülebilirliğini ve hak ihlallerini de değerlendirdiğimiz bir gündür.

Uluslararası sözleşmeler ve iç hukukumuzda yürürlükte olan Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesine dair 6284 sayılı kanun,medeni kanun, ceza kanunu gibi yürürlükteki düzenlemelere rağmen; kadınlar, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de maalesef şiddete ve ayrımcılığa uğramakta; siyasette, karar mekanizmalarında, ekonomide, eğitimde erkeğe göre ikincil konumda kalmaya devam etmekte; toplumsal yapının her alanında evde, işyerinde, okulda ve sokakta; toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden dolayı ayrımcılığa ve şiddete uğramaktadır.

Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi; Kadınların aile içi ve sosyal rollerinin dengelenmesi adına, kadın hakları ve fırsat eşitliği konusunda toplumda ortak bir bilinç oluşturulmasını sağlamak, kadının insan haklarını gözeterek demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve insan hakları ile temel özgürlüklere saygının geliştirilmesine ve sağlamlaştırılmasına katkı sağlama misyonuyla faaliyet göstermektedir.

Batman Barosu Kadın hakları merkezi olarak; Eşit,adil, insan onuruna yaraşır ve yaşanabilir bir dünya için kadının etkinlik alanının güçlendirilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda fırsat ve olanaklardan eşit düzeyde yararlanması, Kadının toplumsal sorunlarının çözüme kavuşması, kadın hakların geliştirilmesi ve etkin bir biçimde kullanımın sağlanması , Kadına karşı her türlü ayırımcılığın ve şiddetin önlenmesi için, çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan, vicdanımızı kanatan kadına yönelik şiddet içeren olaylara, kadına yönelik her türlü cinsel suç içeren durumların Hukuki sürecinde destekçileri olarak, kadınlarımızın yanındayız.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini tesis etmede; sosyal, politik ve hukuksal düzenlemelerin geliştirilmesi ve zihniyet değişimininde her tür çabayı göstermeye devam edeceğiz.

Kadınlarımızın şiddete maruz kalmadığı, ötekileştirlmediği, ayrımcılığa uğramadığı bir dünya istiyor ve tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.

Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi

19.09.2024