BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 22.08.2019 | Okunma Sayısı: 1131

 

NEFRET VE ŞİDDET İÇERMEYEN HER İFADE AÇIKLAMAYI HAKEDER AŞIRI VE ORANTISIZ MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ.

BASINA ve KAMUOYUNA

                Diyarbakır,Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak,yerlerine bu illerin valileri kayyum olarak atanmıştır. 20.08.2019 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasının önünde oturma eylemi yapan sivil gruba polis orantısız güç kullanarak müdahale etmiştir. Demokrasinin gereği bireylerin düşüncelerini basın açıklaması, miting, toplantı veya gösteri yürüyüşü gibi çeşitli yöntemlerle dile getirmeleri gerek Anayasamız, gerekse taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile düzenlenmiş ve güvence altına alınmıştır.

Bu nedenle temel hakların kullanılması kamu otoritesi tarafından engellenmemelidir. Taşsız,sopasız,silahsız,hiçbir şiddet unsuru içermeyecek bir şekilde oturma eylemi yapan , Anayasal ve demokratik  haklarını kullananan vatandaşlara ve  araların da Kadın milletvekilimizin olduğu gruba karşı  şiddet uygulanması asla kabul edilebilecek bir durum değildir. Şiddet kötüdür. Kadına şiddet ise toplumsal bir sorundur. Kamu otoritesi tarafından bir yandan televizyon da kamu spotu olarak kadına şiddete hayır denirken diğer taraftan kolluğun vekillerimizinde arasında olduğu gruba şiddet uygulaması vahimdir ve talihsizliktir. Batman Milletvekilleri AYŞE ACAR BAŞARAN ve FELEKNAS UCA orantısız güç sonucu darp edilerek yaralanmışlardır.Birleşmiş Milletlerin 10.12.1984 tarihinde kabul ettiği ve ülkemizin 16.06.1988 tarihinde onayladığı ‘İşkence ve Diğer Zalimce, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Davranış veya Cezalara Karşı Sözleşme’nin 1.maddesi hükmüne: “Hiç kimseye işkence veya insanlık dışı veya onur kırıcı bir muamele yapılamaz…” diyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3.maddesine ve yine “Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları” suç sayan Türk Ceza Yasası’nın 94. maddesi kapsamında suçtur.

Şiddetin mazereti veya gerekçesi olamayacağı açıktır.

Demokratik hakların kullanılmasına karşı kolluğun her türlü insaf ve vicdan ölçüsünü aşan tavrı suçtur&S230;Kolluk önleyici nitelikte olan görevini unutmakta ve şiddet uygulayarak yetki ve sınırlarını aşmaktadır. Gaz, gaz fişeği ,cop ve plastik mermi kullanarak, ayrım gözetmeksizin yurttaşların can güvenliğini ve sağlığını hiçe saymaktadır.

Kadın Meslektaşlarımız ve kadın milletvekillerimize yönelik  şiddeti kınıyoruz. Hukuksuz uygulamalara, her türlü şiddete derhal son verilmesi için sesleniyoruz.  Batman Barosu ve Batman Barosu Kadın Hakları Merkez üyeleri olarak, kadına yönelik şiddetle mücadelemiz dün olduğu gibi bugün ve yarın da tüm gücümüzle sürdüreceğiz. Adalete olan inancımız devam edecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

                                                                               BATMAN BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.