BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 10.12.2019 | Okunma Sayısı: 760

                                   10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

                                                      Basın açıklaması metni

 

Değerli Basın Emekçileri,

Saygıdeğer İnsan Hakları Savunucuları, Meslektaşlarımız ve Vatandaşlarımız

Bugün BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 71. yıl dönümü. İnsan hakları, evrenseldir.Irk, ulus, etnik köken, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, insanlık ailesinin bütün üyelerinde bulunan haysiyetin ve bunların eşit ve devredilmesi mümkün olmayan haklarının tamamını oluşturmaktadır.İnsan hakları herkes için  onur ve özgürlüktür.Bu nedenlerle çok fazla çalışmalıyız.

Uluslararası bildirgenin, insanın doğuştan kazandığı hakların dokunulmazlığını ve kutsallığını koruma altına aldığını , bu vesileyle yeniden hatırlatma ihtiyacı hissederken, taraf devletleri, başta yaşam hakkı ve işkence yasağı olmak üzere insan hakları ihlallerine karşı önleyici bir duyarlılığa sahip olmaya ve sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyoruz.

Ancak ne yazık ki; Dünya’da ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede; şiddetli çatışmaların yaşanmaya devam ettiği; yaşam hakkına, işkence ve kötü muamele yasağına, toplanma ve gösteri yapma hakkına yönelik müdahaleler, haksız gözaltı ve tutuklamalar, askeri operasyonlar nedeniyle meydana gelen ihlaller, kolluk güçlerinin olaylara geç müdahaleleri, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, konut dokunulmazlığı ihlali, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok değişik ve kategorik konularda insan hakları ihlalleri artarak devam etmektedir.

Değerli Basın Emekçileri, Saygıdeğer İnsan Hakları Savunucuları,

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin yaşadıkları insan hakları ihlallerinin araştırılması ve engellenmesi gerekmektedir.Bu kapsamda cezaevlerinde bulunan kadın, çocuk ve hastalara insan hakları evrensel bildirgesi ve diğer insan hakları metinlerindeki haklar kapsamında hukuka uygun insani olanaklar sağlanmalıdır.

Yargı ile idari alanlar başta olmak üzere erkek egemen bakışçı politikalara son verilerek, kadınların şiddete karşı korunmasının güvence altına alınması, kadın ölümlerinin sona erdirilmesi için tedbirlerin arttırılması acilen yapılması gerekenler arasında yer almalıdır.

Çocuğa yönelik şiddet , cinsel istismar , çocuk işçiliği ve ölümleri, çocuk yaşta evlilikler en fazla görülen ihlallerdir.Çocukların haklarını güvence altına almak için gerekli tedbirler alınmalı, uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülükler kağıt üzerinde kalmamalı ve derhal uygulamaya geçirilmelidir.

Yargı kurumlarının adalet dağıtma işlevi ve yapısının güçlendirilmesi hukuka olan güveni arttıracaktır.Son zamanlarda yapılan yargılamaların çoğunda suç sayılabilecek makul ve inandırıcı kanıtlar sunulmadığı için bu yargılamalar, kişiler açısından uzun tutukluluk sürelerine neden olmaktadır.Bu uygulamaya son verilmesi gerekmektedir.

 

Değerli Basın Emekçileri, Saygıdeğer İnsan Hakları Savunucuları,

Her insanın, evrensel haklar bağlamında hakları ile birlikte, herhangi bir hak ihlaline uğramadan yaşamını onurlu ve insanca yaşayabileceği bir dünya oluşturmak olasıdır. Bu ancak ve ancak insan hakları ile mümkündür.

Biz Batman barosu avukatları ve insan hakları savunucuları; BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 71. yıl dönümü olan bu günde; Tüm Dünyayı, başta yaşam hakkı ve işkence yasağı olmak üzere insan hakları ihlallerine karşı sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.

Hak ihlallerinin yaşanmadığı, gözyaşlarının akmadığı,insanların sömürülmediği bir dünya umuduyla…

Katılımınız için hepinize çok teşekkür ediyoruz.

 

BATMAN BAROSU AV. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.