Basın Açıklaması
Tarih: 13.12.2012 | Okunma Sayısı: 3243

BATMAN BAROSU FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU VE DİĞER STK LARIN TOPLU MEZAR TESPİTİNDEKİ BASIN AÇIKLAMASI

BURADA SAVAŞ HUKUKUNUN ÇİĞNENDİĞİNE ŞAHİT OLUYORUZ 

Batman'da 1999 yılında Sason'un Golay mıntıkasında çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren ve çatışmanın yaşandığı bölgede toplu olarak gömülen 17 PKK'liye ait toplu mezarda incelemelerde bulunmak için Batman'a gelen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube yöneticileri, MYK üyeleri, bölge temsilcisi Şefket Akdemir, Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, DİSK Bölge Temsilciliği, TİHV, MAZLUMDER, KESK Genel Sekreteri Kasım Birtek, Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi üyeleri, Diyarbakır ve Batman'daki sivil toplum örgütü temsilcilerinin oluşturduğu heyet, "Demokratik Çözüm Çadırı"nı ziyaret ederek, Halepçe Katliamını kınadı. 

İHD ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin PKK'lilere ait toplu mezarda yaptığı incelemede, giysi parçaları, kemikler ve el fenerinin yanı sıra patlamamış bir el bombası bulundu. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Burada savaş hukukunun çiğnendiğine tanıklık ediyoruz. Burada bulunanların mezar hakkının çiğnendiği yerdeyiz" dedi. Yetkililere seslenen Türkdoğan, "Artık bu acıları görün ellerinizdeki arşivleri açın toplu mezarların tespit edin" diye konuştu.

Kemik, elbise parçaları ve patlamamış el bombası bulundu

 Ardından heyete BDP Batman, Sason ve Kozluk yöneticileri ile kimi yurttaşlar da katıldı. Daha sonra 17 PKK'liye ait toplu mezarda inceleme yapmak üzere yola çıkan heyet Golay mıntıkasına yakın bir yerde araçlardan inerek, toplu mezarın olduğu yere yürüyerek geçti. Yürüyüş sırasında heyetle beraber giden kalabalık grup "Şehit namirin" sloganları attı. Toplu mezarın bulunduğu yere gelen heyet ve yurttaşların duygulu anlar yaşadığı gözlemlenirken, heyet toplu mezarın olduğu bölgede incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sonucunda, taşların arasında HPG'lilere ait giysi parçaları, el feneri ve kemikler bulundu. İncelemede ayrıca patlamamış bir el bombası da bulundu.

 'Utanç duyacağımız bir yerdeyiz'

 Yapılan incelemenin ardından konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Burada yatanların kardeşleri, arkadaşları, akrabaları var. Şu anda insanlık adına utanç duyacağımız bir yerdeyiz. İnsanlık tarihi var olduğundan beri mezar hakkı hep vardır. Ancak bugün burada tanığız ve görüyoruz. Burada yatan insanlara bu hak çok görüldü" dedi. Türkiye kamuoyuna, siyasi partilere, hükümete ve devlete çağrı yapan Türkdoğan, "Herkese bir çağrımız var. 'Duyarlıyım' diyen herkese çağrımız, artık bu acıları yaşamak istemiyoruz. Bu sorunun artık bitmesini istiyoruz. Bu sorunun demokratik ve siyasi bir zeminde çözülmesini istiyoruz. Toplu mezarlar önemli bir gerçekliktir. 1999'da buraya bir hava bombardımanı yapılmış yaklaşık 17 PKK militanı öldürülmüş. Operasyondan sonra cenazeler burada açık halde bırakılmış. Operasyondan sonra köylüler üçerli dörderli şekilde PKK'lileri gömmek istemiş. Ancak askerler buna izin vermemiş" diye konuştu.

 'Artık bu acıları görün'

O dönem olayın basına intikal ettikten sonra askeri yetkililerin çatışmanın çıktığı alana gelerek, PKK'lileri üçerli dörderli şekilde yan yana getirerek, üzerine toprak ve kayalar atıp gömdüğünü belirten Tükdoğan, "Burada savaş hukukunun çiğnendiğine tanıklık ediyoruz. Biz de sivil toplum örgütleri olarak tabi ki ailelerin acılarını paylaşıyoruz. Bu bölgede tahminimize göre sayıları binleri bulan toplu mezar olduğunu düşünüyoruz ve bunların birçoğunun bu şekilde olduğuna tanıklık ediyoruz" dedi. Devlet yetkililerine "Artık bu acıları görün ellerinizdeki arşivleri açın toplu mezarların tespit edin ailelerine kemikleri dahi olsa verin" diyen Türkdoğan, "Bir mezarları olsun. Bir kaç hafta önce Ankara'dan taleplerimizi Adalet Bakanlığına bildirdik. Siyasi parti temsilcilerine bildirdik. BM'nin yasalarına uygun bir şekilde toplu mezaraların açılması çağrısında bulunuyoruz" dedi. Türkdoğan, halka insan hakları savunucularının toplu mezarların açılması için yaptığı çalışmalara yardımcı olmaları çağrısında da bulundu.

'Adli Tıp Kurumu Derneği ile yaptığımız protokolü savcılıklara göndereceğiz'

Öztürk'ün ardından konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, acı, savaş ve kanla bastırılmış toprakların üzerinde bulunduklarını ifade ederek, Kürt sorununun bu yönün herkesi yaraladığını söyledi. Adli Tıp Kurumu Derneği ile bir araya geldiklerini ve bir protokol hazırladıklarını belirten Kozağaçlı, protokolü yapılacak toplu mezar kazı çalışmalarının kepçelerle "hunharca" kazılmaması için savcılıklara ve yargı mercilerine göndereceklerini belirtti.

Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi üyesi Zülfükar Cebe, TİHV Diyarbakır Temsilcisi Necdet İpekyüz, KESK Genel Sekreteri Kasım Birtek, DİSK Bölge Temsilcisi Serdar Ekinger, MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Nesip Yıldırım, BDP İl Eş Başkanı Saddet Becerekli, MEYA-DER Batman Şube Başkanı Rıfat Başalak ve Batman Barosu Faili mechul komisyonu temsilcileri de birer konuşma yaptı. Daha sonra toplu mezarda olduğu belirtilen PKK'linin yakınları Aydın Bolkan, Nimet Altındağ ve Nevzat Özgen de birer konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

   

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.