Basın Açıklaması
Tarih: 31.12.2012 | Okunma Sayısı: 2501

BATMAN BARO BAŞKANI Av. YUSUF TANRISEVEN, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BAROLARI DÖNEM SÖZCÜSÜ OLDU

Malatya Barosu`nun ev sahipliğinde 17-18 Aralık tarihlerinde yapılan Bölge Baroları toplantısında, bir sonraki toplantının 25-26 Şubat tarihlerinde Batman Barosu’nun ev sahipliğinde yapılmasına ve dönem sözcülüğünün de Batman Baro Başkanı Av. Yusuf TANRISEVEN’e verilmesine karar verildi. 

Batman Barosu, Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Diyarbakır Barosu, Elazığ Barosu, Hakkari Barosu, Iğdır Barosu, Kars-Ardahan Barosu, Malatya Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosu tarafından hazırlanan sonuç bildirgesinde, ülke gündemi ve avukatlık mesleğindeki güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Bölge Baroları Van ve Erciş’i Ziyaret Edecek  23 Ekim 2011 tarihinde Van ve çevresinde meydana gelen deprem felaketini yerinde görmek, Van halkının ve meslektaşlarımızın durumlarını yerinde değerlendirmek üzere 4 Ocak 2012 tarihinde bölge baroları tarafından Van ve Erciş ziyaret edilecektir. 

Tutuklanan Avukatlar Serbest Bırakılsın

Avukatlık Kanunu`nun 1. Maddesi gereği `Avukat yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.` düzenlemesiyle hem savunmanın bağımsızlığına hem de avukatlık mesleğinin serbestliğine vurgu yapılmasına rağmen, mesleki bağımsızlığımız ve mesleğimizin serbestçe icra edilmesi açıkça ve sıklıkla ihlal edilmektedir. 22 Kasım 2011 günü, 15 baroya mensup 42 avukat eş zamanlı olarak gözaltına alınmış, hukuka ve yürürlükteki kanun hükümlerine aykırı olarak 4 gün gözaltında tutulduktan sonra 26 Kasım 2011 günü 33`ü tutuklanmış, daha sonra yurtdışında bulunan bir meslektaşımız, kaçma şüphesini bertaraf ederek kendiliğinden gelmesini takiben, ikisi savcının yaptığı itiraz üzerine haklarında yakalama kararı çıkması sonucu tutuklu avukat sayısı 36 ya çıkmıştır. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olmasına rağmen, meslektaşlarımız hakkında basın yayın organlarında suçlayıcı ve asılsız haberler yayınlanarak, tutuklanmalarına zemin oluşturulmuştur. Bu konu hakkında yargıyı etkilemeye dönük yapılan açıklamaların, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedelediği inancındayız Meslektaşlarımız hakkındaki tutuklama kararının tamamen mesleki faaliyetlerinden kaynaklanması nedeniyle, bu tutuklamanın savunmanın bağımsızlığı ve mesleğimizin serbestliğini ihlal ettiğini belirtir ve tutuklu bulunan meslektaşlarımızın derhal salıverilmelerini talep ederiz. 

İstanbul Barosu Başörtüsü ile İlgili Uygulamalarıyla Temel Hak ve Özgürlükleri İhlal Ediyor

Savunmanın yok sayıldığı yerde adaletin gerçekleşmesini beklemek mümkün değildir. Savunma hak ve özgürlüğü `düşünce ve anlatım` özgürlüğünden çok daha geniş bir hak ve özgürlüktür. İstanbul Barosu`nun staj eğitim merkezlerine başörtülü stajyer avukatları almaması yönündeki kararı hukuki zeminden yoksun olup temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına da gelmektedir. Özgürlüklerin savunucusu olması gereken İstanbul Barosu`nun ayrımcı ve müdahaleci yaklaşımını düzeltmesini bekliyoruz.

 

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.