Basın Açıklaması
Tarih: 31.12.2012 | Okunma Sayısı: 2045

BASINA VE KAMUOYUNA

 

 

Hakkâri’nin Yüksekova İlçesinde meydana gelen protesto gösterileri sırasında Mustazaf-der Yüksekova şubesine yönelik gerçekleştirilen saldırı, dernek yöneticisi Ubeydullah DURNA’nın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylar, yeniden doksanlı yıllardaki çatışmalı ortamın başlamasına sebep olan olaylarla benzerlik göstermesi nedeniyle kaygı verici bulunmaktadır.

 

Toplumsal taleplerin duyurulması amacıyla yapılan gösterilerin aynı görüşü paylaşmayan İslami kesimlere yönelik şiddet eylemlerine dönüşmesine zemin teşkil eder hale gelmesi ve bu durumun geçmiş birçok olayda görüldüğü gibi adeta bir alışkanlığa dönüşmesi toplumsal barışa zarar vermektedir. Farklı düşünce ve inançlara ve bunun dışa vurumu olan meşru ve sivil örgütlenmelere tahammül göstermenin toplumsal barışın ve demokrasinin gereği olduğu unutulmamalıdır. Barışın sağlanması herkesin sorumluluğu, özgürlük ise herkesin hakkıdır.

 

Kolluk güçlerinin toplumsal olaylara müdahale noktasında yetersiz kaldığı, bu zafiyetten bir takım şer odakların cesaret aldığı gerçeğinden hareketle, karar alıcılar tarafından ateşe benzin dökercesine, yanlış yapanı sahiplenme veya övme anlamına gelebilecek tavır ve ifadelerden derhal vazgeçilmeli, şiddete yönelmemeleri hususunda tabana yönelik tavsiye, telkin ve direktifler yüksek sesle ve kararlılıkla dile getirilmelidir.

 

Yaşanan olayı “provokasyon” olarak nitelendirilip faturayı “derin güçler”e kesme kolaycılığı yerine, saldırının faillerinin bulunması, arkasında hangi kirli güç odaklarının olduğunun ortaya çıkarılması ve deşifre edilmesi için tıpkı Batman’da yaşanan mayın saldırısı olayında olduğu gibi hemen bir soruşturma başlatılmalı, elde edilen bilgilerle varılacak sonuç kamuoyu ile paylaşılmalı, toplumsal barış ve huzur ortamına kasteden bu girişim boşa çıkarılmalıdır. Sorumluluk sahibi olan tüm kurumların sorumluluklarının gereğini yerine getirmeleri, bu süreçte ve bundan sonra da karşılıklı diyalog yolunun açık tutulması yönünde çağrıda bulunuyoruz.

 

Doksanlı yıllardaki çatışma ortamının bölgeyi nasıl bir ateş topuna dönüştürdüğü unutulmamalıdır. Bölgemizin yeniden şiddet sarmalına mahkûm edilmesinin, bölgeye ve insanımıza yapılacak en büyük ihanet olacağı bilinmelidir.

 

Batman Barosu olarak Mustazaf-Der Yüksekova şubesine yönelik bu menfur saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden Ubeydullah DURNA’ya Alllah’tan rahmet, yakınlarına ve Mustazaf-Der camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz.

 

                                                                                                                               BATMAN BAROSU BAŞKANI

Av. Yusuf TANRISEVEN

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.