Tarih: 22.08.2013 | Okunma Sayısı: 2719

Basına ve Kamuoyuna

2011 Yılından bu yana Suriye’de yaşanan insani dram Mısır’da darbe karşıtlarına yönelik katliamla Türkiye ve Dünya gündeminden çıkmıştı. En son 2 gün önce Şam’ın doğusunda yer alan yerleşim birimlerinde kimyasal silah başlıklı füzelerin de kullanıldığı bir katliam gerçekleştirildi. Katliamda savaşla, çatışmayla ilgileri olmayan savunmasız binden fazla kadın, çocuk ve erkeğin yaşamını yitirdiği bilgisi verilmektedir.

Şüphesiz her çatışma ve ölüm yaşadığı toplumlara derin acılar yaşatmakta ve kalıcı travmalar bırakmaktadır. Ancak savaşta olsa bile sivillere yönelik toplu katliamların toplumsal sonuçları da vicdanlardaki hasarı da daha büyüktür. Bu nedenle Suriye’deki Baas rejiminin akraba olduğu Irak Baas rejiminin Halepçe’deki katliamını andıran zulmü, Suriye savaşının en kara sayfalarından biri olarak hatırlanacaktır.

Suriye’de yaşanan bu insanlık dramı, uluslararası güçlerin, bölge devletlerinin siyasi hesapları arasında kaybolmakta, daha acısı bu kirli siyasetlerin malzemesi haline gelmektedir. Bu katliamlar ve siyasi hesaplarla sadece Suriye’nin masum insanları yaşamını yitirmemekte, insanlık vicdanı ve değerleri de yara almaktadır.

Failleri insanlığın vicdanında mahkum olduğu insanlığa karşı işlenen bu suçları, yaşanan katliamları şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz.

Saygılarımızla.

Batman Barosu Başkanlığı