BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 27.12.2017 | Okunma Sayısı: 1902
 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

 

28.12.2011 Tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 19’u çocuk 34 masum insan sınır ticareti amacıyla gidip köylerine geri döndükleri esnada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait savaş uçaklarıyla bombalanarak hayatlarını kaybetmişlerdir.

 

Katliamda sorumluluğu bulunan askerler hakkında Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verilmiş, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın kararına yapılan itiraz ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından reddedilmiş, bunun üzerine ret kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştır.

 

Anayasa Mahkemesi başvuru formu ve eklerindeki kimi usuli eksiklikler nedeniyle başvuruyu reddederek usuli şekilleri yaşam hakkı ihlallerine karşı etkili soruşturma yapmak yükümlülüğünden üstün tutmuştur. Anayasa Mahkemesi’nin anılan kararı hukuka aykırı olup Mahkeme neden başvuru formunda eksiklik bulunmayanların başvurusunu reddettiğini ise izah edememiştir.

 

 Roboski Katliamı dosyası halen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkacak kararı bekliyor.

 

Yargıdaki cezasızlık kültürü yargıdaki en temel sorunlardan biri olup, cezasızlıkla mücadele de en az demokrasi mücadelesi kadar elzemdir. Batman Barosu İnsan Hakları Komisyonu, cezasızlıkla mücadele etme konusunda kararlığını ilan eder, cezasızlıkla mücadelenin insanlık onurunu koruma mücadelesi olduğunu vurgulamaktadır.

 

Batman Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak 7. yılına giren Roboski Katliamı’nda sorumluluğu bulunan kişiler hakkında etkili soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor, insanlığa karşı işlenen bu ağır suçun faillerinin adalet önünde hesap verene kadar olayın takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

 

                          BATMAN BAROSU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU

 
19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.