BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 22.08.2019 | Okunma Sayısı: 1220

 

KAYYUM ATANMASI VE POLİS MÜDAHALESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMAMIZ

BASINA ve KAMUOYUNA

      

Seçimler öncesi “seçilmeleri halinde kayyum atarız” tehdidi uygulamaya geçirilerek Halkın demokratik hakkını kullanarak seçtiği ve seçimle işbaşına getirdiği Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanları  “idari karar”larla görevden alınarak, yerlerine valiler kayyum olarak atanmıştır.

Everensel boyut kazanmış olan (ve dünya ölçeğinde tartışmaların dışında kalmış olan) en temel insan haklarından olan seçme ve Seçilme hakkı, demokrasi, insan hakları, hak, adalet ve hukuk’un olmazsa olması ve temel belirleyici unsurlarından biridir.

Önceki dönemde 100’e yakın belediye başkanının yerine kayyum atanması ve seçim dönemi sonuna kadar kayyumlarla yönetilmesinde olduğu gibi şimdi; Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanları yerine kayyum atanması da hukuka, adalete ve temel insan haklarına uymamaktadır.

Belediye başkanlarının hukuken belirlenmiş ve sonuçlanmış hukuki bir engeli olmaları halinde dahi, belediye meclisince, üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçilebilmesi gerekirken idarece doğrudan kayyum atanmasının izahı yoktur.

Ayrıca Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atanmasına karşı yapılmak istenen demokratik tepkilerle, basın açıklaması girişimlerine de “hukuk devleti”nden  beklenen demokratik uygulamalara aykırı olarak orantısız güçle ve anti demokratik bir şekilde müdahalede bulunulmuştur.

Biri baromuz üyesi olan halk tarafından seçilmiş halkın temsilcisi 4 milletvekili ile birlikte çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olunmuştur.

Uygulanan antidemokratik uygulamalarla, halkın belli bir kesiminin iradesinin ortadan kaldırılması (veya tecelli ettirilmemesi,) toplumsal barışı ortadan kaldırarak birlikte yaşamayı güçleştirmektedir.

Bu nedenlerle demokratik hukuk anlatışına aykırı bu durumu kabul etmiyor ve bir an önce belediye başkanlarının görevlerine iadesini talep ediyoruz.

 

BATMAN BAROSU SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

 

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.