BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 27.08.2019 | Okunma Sayısı: 2531

 

BASINA ve KAMUOYUNA

 

Yeni Adli Yıl açılışı münasebetiyle verilecek bir resepsiyon üzerinden yapılan tartışmaları hayret ve üzüntü ile karşılıyoruz.

Ülkenin içinde bulunduğu siyasi çekişmelerin, hukuk ve yargı zeminine taşınmasının her şeyden önce hukuk düzenine ve toplumun yargıya olan inancına zarar verdiği kanaatindeyiz. Bunun yanında toplumun adalet kurumuna duyduğu saygının da zedelendiğini herkesin bilmesi ve anlaması gerektiğine inanıyoruz. Sav, savunma ve hüküm üçlüsünün, yeni adli yıl açılış resepsiyonunun nerede yapılması veya yapılmaması tartışmalarından çok daha önemli bir gündemi, sıkıntıları ve acil çözüm bekleyen sorunları dururken, sembolik sığ tartışmaların içinde boğulmalarını anlamakta güçlük çekiyoruz. 

Yargının siyasallaşması sorunu yalnız bugünün konusu değildir. Cumhuriyet tarihi boyunca süregelen bu tartışmalara gelecekte de devam edilecek gibi görünmektedir.

Bunun yanında hukuk camiası içerisinde her geçen gün çığ gibi büyüyen; hakim-savcı bağımsızlığı, siyasilerin yargı mensuplarına hitaben yaptıkları adalet duygusunu gölgeler nitelikteki açıklamaları, idari vesayetin yargının yerine geçerek uyguladığı hukuk tanımaz yaptırımları, hızla artan hukuk fakülteleri ve avukat sayısı, HSK’nın tarafsızlığı ve bağımsızlığı gibi sorunlar gün gibi ortada durmaktadır. Sözü edilen problemlerin çözümüne yönelik herhangi bir somut adımın atılmamasının yanı sıra muhalif taraftan hiçbir çözüm önerisi sunulmadığını da üzülerek müşahede etmekteyiz.   

Adaletin sorunu Adli Yıl Açılışının yapılacağı salonlar değildir, aynı doğrultuda sorunun çözümü de alternatif mekânlar önermek değildir. Yargının yapısal problemlerinin çözümüne odaklanmaz isek atalarımızdan miras aldığımız bu sorunları gelecek nesillere aktaracağımız kuşkusuzdur. Bu nedenle Baroların içerisine çekilmeye çalışıldığı kutuplaşmanın, yargının sorunlarını daha da derinleştireceği düşüncesiyle, tarafı olmayacağımızı açıkça beyan ediyoruz.      

Başta yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayacak, vatandaşın adil yargılanma hakkı ve hak arama hürriyetini temin edecek reformlara ihtiyaç duyulduğu bir zamanda, Baroların da siyasi tarafgirlik ve kutuplaşmaya dâhil olmasını doğru bulmuyoruz. Hâkim ve mahkemelerin tarafsız ve bağımsızlığı kadar baroların da tarafsız ve bağımsız kalmaları önemlidir. Barolar, fert ve toplumu ilgilendiren tüm meselelerde hak temelli yaklaşım göstermeli, hakkın ve hukukun tarafı olmalıdırlar.

Batman Barosu olarak hiçbir siyasi kutuplaşmanın tarafı olmayacağımızı ilan ediyoruz. Bazı çevreler tarafından düzenlenmesi düşünülen alternatif Adli Yıl Açılış programlarının da bahsi edilen sorunlara çözüm üretmekten uzak olduğu hatta kutuplaşmayı keskinleştireceği kanaatindeyiz.

Bu vesile ile Yargıtay Başkanlığı’nın düzenleyeceği Adli Yıl açılış resepsiyonuna katılmayacağımızı, alternatif tören düzenlenmesine ilişkin çabaları da, sorunu daha da derinleştireceğinden dolayı, desteklemediğimizi belirtiyor, yeni adli yılın adaletin tesisine yönelik yoğun gayret gösterilecek bir yıl olmasını temenni ediyoruz.

 

BATMAN BAROSU BAŞKANLIĞI

 

 

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.