BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 5.11.2019 | Okunma Sayısı: 935

 

İki gün önce Diyarbakır Caddesinde bir polis memurunun 11 yaşında bir çocuğu gözaltına alması şeklinde sosyal medyaya yansıyan görüntüler ile ilgili Çocuk Hakları Merkezimiz inceleme başlatmıştır. Çocuk Şube Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucun-da çocuğun 8 yaşında olduğu ve ailesi tarafından trafik ışıklarında gece geç saatlerde çalıştırılan bir çocuk olduğu öğrenilmiştir. Görüntülerin akabinde polis memuru tarafından çocuk, Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürülmüş burada hakkında kimlik tespiti yapılmış ve ailesi hakkında Kabahatler Kanununun ilgili hükümleri gereğince cezai işlem yapılması amacıyla zabıta memurlarına teslim edilmiştir.

   Zabıta tarafından çocuğun ailesine Kabahatler Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde İdari Para Cezası kesilmiş ve çocuk tekrar Çocuk Şube Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir. Çocuk Şube Müdürlüğü de çocuğu ailesine teslim etmiştir.

     Görüntüler incelendiğinde, polis memurunun çocuğu söz konusu işlemin tesisi için zorla karakola götürmeye çalıştığı bu esnada çocuğun ağlaması ve feryat etmesi üzerine vatandaşların da tepki gösterdiği görülmektedir. Polis memurunun çocuğa yönelik eylemlerinin kabul edilebilir bir tarafı söz konusu değildir.

    Çocuğun karakola götürülmesindeki esas amaç çocuğun trafik ışıklarında cam silmek gibi istismara açık bir şekilde gece geç saatlerde çalışmasının önlenmesi olmasına rağmen polisin tarzının gerçekleştirilmek istenen işlemin ruhuna aykırı bir şekilde gerçekleştiği açıkça görülmektedir.

    Polis memurunun söz konusu işlemin icrası noktasında çocuğa yaklaşımını doğru bulmamaktayız. Yalnız bu sadece söz konusu olayda karşılaşılan bir sorun değildir. Yine çocuğun icra yoluyla teslimi, hakkında ailesinden alınma kararı verilmiş çocuk hakkında kararın yerine getirilmesinde de buna benzer yaklaşımların artık terk edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu konularda özellikle tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin ve iç hukukumuzun gereklerine uygun olarak daha insani bir yaklaşımın uygulanması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

      Batman Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak söz konusu olayda, çocuk hakkında Çocuk Koruma Kanununun çocuğun şartlarına uygun koruma tedbirlerinin uygulanması konusunda ve çocuğun geç saatlerde güvenliğinin tehlikeye atılarak çalıştırılması yoluyla maruz kaldığı istismarın önüne geçilmesi amacıyla olayın takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz.

 

 

                                    Batman Barosu Çocuk Hakları Merkezi    

20.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.