Tarih: 2.03.2020 | Okunma Sayısı: 837

ÖLÜYE KARŞI NEFRET SUÇU

Almanya/Berlin’de geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han, memleketi Muş’un Varto ilçesinde toprağa verilmesinde Temel İnsan Haklarına aykırı uygulamalar yapıldığı bilgisi edinilmiştir.

Medya’dan (https://artigercek.com/ , http://www.haberercis1.com/) edinilen bilgilere göre; Muş Belediye Başkanı’nın talimatıyla yazar ve şair Zeynel Abidin Han’ın tabutu Belediye’ye ait cenaze aracından indirilmiş, ailenin kendi olanakları cenazeyi ulaştırdığı Varto’da ise kayyımının talimatıyla imam, cenaze namazını kıldırmamıştır.

Fikir ve siyasi anlayışın da ötesinde “onun da bir insan olduğunu” belirterek ve geçtiğinde ayağa kalkmakla, dini bile ayrı olan ölüye saygılı olma ilkesini getiren Peygamber davranışına da aykırı olan bu tavır ve davranışlar, İnsani yaklaşımlara da aykırı olduğu gibi açıkça nefret suçunu da oluşturmaktadır.

Halkın ve toplulukların güvenliği sağlamakla görevli ve yetkililerin, güvenliği sağlama görevlerini icra edecekleri yerde "tahriklere yol açacağı" gerekçesi ile halkı katılımının engellenmesi ise ayrı bir suçtur.

Sonuç olarak; Zeynel Abidin Han’ın cenazesi ve defnindeki uygulamaların (5237 s. TCM 122. Maddesideki) nefret suçları bakınmından sorumlu ilgililer hakkında soruşturma ve soruşturma neticesinde kamu davası açılması için ilgili Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyoruz. 01.03.2020

BATMAN BAROSU Av. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

19.09.2024