BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 24.07.2020 | Okunma Sayısı: 1657

 

 

 

BASINA ve KAMUOYUNA

 

            Batman Valiliği tarafından basın açıklaması yapan meslektaşlarımıza fiziki mesafe kurallarına uymama gerekçesiyle verilen idari para cezalarını kabul etmiyor, şiddetle reddediyoruz.

Ülkemizin özellikle de kentimizin ağır bedeller ödemekte olduğu COVİD-19 salgını sürecinde etkili ve yerinde tedbirler almakta başarılı olamayan idarecilerin, anayasal bir hak olan düşünceyi ifade hürriyeti kapsamındaki etkinliğimize katılan meslektaşlarımıza verdiği idari para cezasını iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Basın açıklamasından 20 gün geçtikten sonra böyle bir cezanın verilmiş olması manidardır. Geçen süreye rağmen etkinliğe katılan hiçbir meslektaşımızda COVİD-19 bulgusuna rastlanmamış olması, maske ve diğer tedbirlere uyulduğunun en açık ispatıdır.

            Aradan geçen bu kadar süreden sonra hukuka aykırı olarak alınan ve usule aykırı yöntemlerle haberdar edildiğimiz bu işlemi, meslek itibarımızı zedeleme, hak arama ve düşünceyi açıklama hürriyetini baskılama ile toplantı ve gösteri yürüyüşü zeminini yok etmeye yönelik art niyetli bir girişim olarak görüyoruz.

            Pandemi sürecinde yapılan pek çok resmi etkinlikte, hatta idari para cezasının altında imzası bulunan mülki amirin kısa süre önce yaptığı düğün töreninde maske ve mesafe kurallarının hiçe sayıldığını üzülerek müşahede etmekteyiz. Bu sıkıntılı süreçte, mesleki sorumluluk gereği basın açıklamamıza katılan meslektaşlarımızın en üst seviyede duyarlı ve dikkatli davranmış olmalarına rağmen böyle bir müeyyideye maruz bırakılmaları kabul edilemez bir durumdur.

            Hal böyle iken, Baroları ve meslektaşlarımızı ilgilendiren yasal bir düzenleme arifesinde tavrını ve düşüncesini tamamen anayasal çerçevede ifade eden, üstelik bunu yaparken de toplum sağlığı gereği maske ve mesafe kurallarına olabildiğince riayet eden biz avukatlara bu şekilde bir idari para cezası kesilmesi, “ele verir talkını, kendi yutar salkımı” atasözünün bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır.

            Sözü edilen idari para cezalarının iptali için elbette gerekli hukuki süreci başlatacağız. Bununla birlikte başta resmi etkinlikler olmak üzere bütün etkinliklerde maske ve mesafe kurallarına uymayan mevki ve makamı ne olursa olsun bütün idareciler ile kanunun verdiği görev gereği bu kişilere idari para cezası uygulamayan görevliler hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Salgın sürecine ilişkin yetkinin kötüye kullanılarak, mesleğin onuruna, temel hak ve hürriyetlerin özüne yönelik bir saldırı aracına dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

                                                                                                                     

 

                                                                                                                      BATMAN BAROSU

 

19.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.