BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 31.07.2021 | Okunma Sayısı: 625

 

BASINA ve KAMUOYUNA

 

30 Temmuz 2021 tarihinde Konya'nın Meram İlçesi’ne bağlı Hasanköy Mahallesi'nde yaşayan Kars nüfusuna kayıtlı Dedeoğlu Ailesi’ne yönelik silahlı saldırıda aynı aileden 7 kişi katledilmiş, saldırganlar katliamdan sonra evi ateşe vererek olay yerinden kaçmıştır.

Katliamda hayatını kaybedenlerden Yaşar Dedeoğlu’nun katliamdan bir süre önce bir televizyon kanalına verdiği röportajda ilk saldırıdaki saldırganlara ilişkin söylediği“Biz ülkücüyüz, siz Kürtsünüz sizi burdan çıkaracağız, 12 yıldır söyledikleri bu, Kürtleri burada barındırmayacağız” sözleri katliamın ırkçı ve nefret temelli bir katliam olduğunun işaretidir.

Öte yandan Dedeoğlu Ailesi’nin maruz kaldığı 12 Mayıs 2021 tarihli ilk ciddi saldırıda tüm aile bireyleri yaralanmasına ve saldırganlardan bazılarının tutuklanmasına rağmen ailenin koruma altına alınmaması Konya Valiliği ve Konya Emniyet Müdürlüğü’nün Dedeoğlu Ailesi’nin yaşam hakkının korunması hususunda gereken tedbirleri almadığının işaretidir. Bu hususla ilgili gerekli adli ve idari soruşturmaların yürütülmesi gerekmektedir.

Batman Barosu’nun da aralarında bulunduğu 15 baro tarafından 23 Temmuz 2021 tarihinde Dedeoğlu Ailesi’ne yönelik 12 Mayıs 2021 tarihli saldırıya da yer verilerek bu saldırılara karşı gerekli tedbirlerin alınması ve etkili yargısal faaliyette bulunulması talep edilmiş, ancak açıklamanın hemen akabinde kimi yayın organları tarafından 15 baro hedef gösterilmiş ve olayın sıradan adli bir vaka olduğu iddia edilmişti.

Ayrımcı ve kutuplaştırıcı dil, bu yönlü ırkçı saldırıların oluşumuna etki etmekte olup siyaset kurumu ve yetkili makamların açıklamalarında ayrımcı ve kutuplaştırıcı dili terk etmeleri benzer saldırıların gerçekleşmesini engelleyecek bir siyasal iklime zemin hazırlayacaktır.


Batman Barosu olarak,Konya’da yaşanan katliamı şiddetle kınıyor; katliamda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, katliama ilişkin etkili, seri ve tarafsız bir soruşturma yapılması ve Hükümet’ten benzer saldırıların önlenmesi hususunda gerekli siyasal iradeyi göstermesi çağrısında bulunuyoruz.

Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

BATMAN BAROSU

 

 

20.09.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.