ENFAL SOYKIRIMINI UNUTMAYACAĞIZ!
Tarih: 16.04.2020 | Okunma Sayısı: 882

ENFAL SOYKIRIMINI UNUTMAYACAĞIZ!

EnfalSoykırım harekatı, 12 Mart 1988’de Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in emri ile başlayıp 1989’a kadar süren ve söz konusu Kürtler olunca camilerin ve ibadethanelerin tahrip edilip yakılmasının meşru görüldüğü insanlık dışı zihniyet tarafından,Kur’an-ı Kerim suresi ile isimlendirilen insanlık tarihinin en zalim ve gayriinsani saldırılarından biridir.

Yalnızca Kürtlere karşı, sistemli, bilinçli ve tek taraflı, devlet tarafından organize edilerek yürütülen askeri operasyonlar bütününden oluşan harekatın “Soykırım Harekatı” olduğundan kuşku yoktur.

Sekiz aşamalı Enfal operasyonlarının ilkinde, Süleymaniye Dola Cafeti (Caf Vadisi), ikincisinde Süleymaniye/Karadağ bölgesi, üçüncüsünde Süleymaniye/Germiyan, dördüncüsünde, Erbil/Koye (Köysancak) ve Süleymaniye/Çemçemal bölgeleri, Şivan, Taktak ve Akçeler ilçeleri, beş, altı ve yedinci operasyonda ise Rewandız ve Şaklava ilçeleri hedef alındı. Sekizinci ve son operasyon, DuhokdahilBehdinan bölgesinde gerçekleştirildi.

Özetle Enfal harekâtı; Kürt halkına ve Kürt halkının köylerine, tarım alanlarına, yaşadıkları bölgede bulunan altyapıya, yollara ve benzeri yaşam alanlarına yönelik sistematik saldırıların olduğu bir soykırım harekâtıdır.

Tam olarak bilinmemekle birlikte; bu operasyonlarda 182.000 kişinin katledildiği, 30 ilçe ve 4500 yerleşim yerinin yok edildiği, 1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilisenin yıkıldığı, 1 milyonu aşkın insanın yerinden edilerek göçertildiği, sağ kalabilenlerin Türkiye ve İran’a kaçırtıldığı kabul görmektedir.

İnsanlığın en büyük soykırım ve katliamlarından olan Enfal şehitlerini saygı ve rahmetle anıyor, soykırımı gerçekleştirenleri şiddetle lanetliyoruz.

İnsanlık, yaşanan insanlık dramına ne yazık ki sessiz kalmıştır.

Başta ABD, Avrupa ve diğer batılı devletler, İran-Irak savaşında Irak’ı destekledikleri için bu vahşete sessiz kalmıştır. Diğerleri de Kürtlerin çığlığını duymamış ve katliamı görmemiş/görmezden gelmiştir.

Bu katliamlar dizisi, tüm dünya devletlerinin vehalklarının gözü önünde, Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak BAAS rejimi tarafından gerçekleştirilirken BM, NATO, İslam Konferansı Örgütüve Arap Birliği başta olmak üzere, İnsanlığı kurtardığını düşünen, barış havarisi uluslararası kuruluşlar da Kürt halkının temel insani haklardan mahrum bırakılmasına ve soykırıma tabi tutulmasına ses çıkarmamıştır.

Ancak; Kürt halkı hiç bir zaman, tarihin bu en büyük ve insanlık açısından utanç verici jenosidi unutmayacaktır.

Soykırım yapılırken, medeniyet timsali batılı devletler tarafından, Saddam ve rejimine karşı konulmamış, kınanmamış, tepki gösterilmemiş ise de biz unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız.

İnsan hakları ve demokrasiyi savunan, insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden biz Batman Barosu ve Batman Barosu Av. Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi Olarak; Kürtlere yapılan soykırımı kınıyor ve tekrar ediyoruz:

enfal soykırımını UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ ve UNUTTURMAYACAĞIZ.

BATMAN BAROSU Av. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

19.09.2024